Tigrul platanului și invazia bucureșteană

De mai bine de o lună de zile, de fiecare dată când ies pe balcon, la țigară, duc lupte asidue cu tigri fioroși care mă mușcă sistematic. Inițial am crezut că e scrum, fix așa arăta, ca o bucată subțire de tutun ars, de 2-3 mm. Însă, când am suflat, am văzut că “scrumul” se ține cam bine de haine, dar și de piele, ba chiar înțeapă! Moment în care am dat zoom in, adică am apropiat mâna de ochi, și am văzut animalul fioros cum se agăța de piele ca un erou ce stă să cadă într-o prăpastie, dar se mai ține agățat de margine, cu ultimele puteri.

Nu știam cum se numesc aceste insecte camuflate în tutun ars, așa că le-am alungat cu serii de bobârnace și mi-am văzut de viață, și-așa le întâlneam doar în Pipera, că în Berceni ori nu sunt, ori nu au trecut de plasele de la ferestre. Dar, zilele trecute, am văzut că nu sunt singurul deranjat de felinele zburătoare, ba chiar în alte zone e mai grav. Vedeți la Cristi Serb cum pot fi combătute, iar la Cristian Șuțu cum a fost relatat subiectul de către presa tradițională.

PS – Pe mine m-au ciupit/mușcat, dar fără să lase semne sau să am reacții alergice. Tigrul platanului / Tigararul platanului sau Corythucha ciliata este o specie originară din America de Nord, care afectează frunzele platanului, dar uneori atacă și frasinul. În Europa insecta a fost descoperită prima dată în 1964, în Padova/Italia, iar în România, oficial, ar fi apărut prin 2011.

 

 

Foto – botanisti.ro

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns