Vorbește cu Angela – codul de siguranță pentru atunci când ești în pericol într-un bar sau club

Deja a devenit o rutină să citim aproape numai știri negative, așa că nu pot decât să mă bucur că Poliția Română și Asociația Necuvinte implementează proiectul ANGELA și în România. Victimele abuzurilor în cluburile sau barurile din centrul Bucureștiului vor putea folosi acest cuvânt de siguranță, pe care îl vor spune atunci când cer ajutor. Personalul din aceste locații va fi instruit să recunoască atunci când cineva este agresat, în momentul în care aude cuvântul „Angela”. Până acum acest cod a fost folosit în mai multe țări din Europa dar și în Australia și a avut rezultate.

 

Pe scurt, dacă cineva îi spune unui ospătar, barman sau orice alt personal dintr-un bar că vrea să vorbească cu Angela, de fapt are nevoie de ajutorul Poliției. Angajații barurilor și cluburilor din Centrul Vechi au fost instruiți să recunoască un cod prin care un client care este agresat de cineva să ceară ajutorul foarte simplu. Tot ce trebuie să facă persoana aflată în pericol este să pronunțe cuvântul „Angela”.

Inițiatorii proiectului spun că în primul rând victimele trebuie să conștientizeze că se află în pericol, chiar dacă agresorul este cineva cunoscut.

Simona Voinescu – Asociația Necuvinte: Se simt vinovate că l-au băgat în seamă, că stau vinovate cu ele, că au determinat agresiunea, ceea ce este eronat, greșit și trebuie să ieșim din această mentalitate și să cerem ajutor, conform statisticelor internaționale peste 60 la sută dintre victimele unui viol sunt agresate de cineva pe care îl cunoșteau.

Diana Sarca – purtător de cuvânt Poliția Capitalei: Nu trebuie să ne referim clar la o agresiune clară, vorbim de violență, o mângâiere care nu este la locul ei, o încercare de sărut care nu este la locul ei este o posibilitate să ieși din această situație, vorbind cu angajații, cerând să vorbești cu Angela, a început procesul de instruire, angajații vor ști că ai nevoie de ajutor.

„Vorbește cu Angela” a apărut prima dată în Marea Britanie în anul 2016, iar apoi s-a extins în alte 16 țări din Europa și nu numai.

 

Mai multe detalii pe digi24.ro / Wikipedia

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns