Românii și taxa de stațiune

Nu știu dacă ați văzut știrea, dar de la 1 mai, turiştii care merg în acest an la Mangalia şi în staţiunile arondate – Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp – plătesc o taxă de 5 lei pe zi, de persoană. Sunt şi categorii exceptate, printre care pensionarii, veteranii de război, persoanele venite cu bilete de tratament. Autoritățile spun că fondurile astfel obţinute vor fi utilizate pentru dezvoltare şi promovare. Și au luat românii foc, pe internet, vedeți câteva comentarii mai jos, în articol. Doar că stai așa, că nu-i așa.


S-au activat fix cei care probabil nu vor merge la mare în acele stațiuni și cei care probabil nu au fost deloc prin alte orașe de afară, unde în majoritatea există city tax, la unele taxa fiind inclusă direct în costul cazării, la altele nu. De exemplu, în Barcelona a fost și mărită această taxă, de la 1 ianuarie 2021, acum ajungând la sume cuprinse între 1 euro și 3,5 euro per turist, pentru fiecare zi de cazare. La fel e și în New York, 3,5 dolari per turist, pe zi. În Berlin taxa de oraș este de 5% din valoarea cazării și este adăugată deja în costul total. Pe scurt, plătești cam peste tot, în aproape orice oraș turistic, dar românii s-au activat la 5 lei pe zi, banii de o bere mică la draft.

Ok, înțeleg, pandemia ne-a dat tuturor viața peste cap, nervii ne sunt întinși la maxim (nu la maximum, da?), dar hai să susținem ritmul de vaccinare de măcar 30.000 de oameni pe zi (am avut chiar și 65.000, pentru prima doză mă refer) și apoi să ne putem bucura de concedii la mare, la munte, în țară sau peste hotare… și cred că taxa de stațiune/oraș va fi ultima noastră grijă.


Comentariile sunt de la postarea Mediafax, de aici.

Acest articol are 3 comentarii

  1. Marius

    Sigur s-au marit acum in Barcelona? Parca cifrele astea sunt vechi, de prin 2018-2019. 🙂

Lasă un răspuns