Merită să mergi în Delta Dunării?

După atâtea concedii și deplasări anulate sau amânate, săptămâna trecută am dat o fugă în Delta Dunării, alături de Ionești. Concediul anterior a fost prin ianuarie, tot alături de ei, în Mexic – am fost norocoși să alegem să ne facem vacanța aia mare, de două săptămâni, fix înainte să deraieze trenul cu Covid-19 prin toată lumea. Așa că după 7 luni în care nu prea am ieșit deloc din București, am dat o fugă de patru zile în Tulcea, să vedem și noi cum e zona, dacă ne mitraliereză țânțarii și să mâncăm muuult pește.

 


Și am ajuns în Sarichioi, la Casa Filip, pe care o tot văzusem în pozele multor amici pe Facebook sau Instagram, dar nu credeam că acel albastru poate fi mai frumos în realitate – de, pozele se mai editează, le mai saturezi, mai umbli puțin la culoare, însă nu, frățioare, casa arată într-un mare fel! Casa Filip este modernizată în 2018, proprietatea datând, însă, din 1921, iar casa, așa cum e ea, din chirpici, lemn și stuf, a apărut în 1977. Mai multe detalii, aici.

Kumfu la Casa Filip? Neașteptat de mișto, repet, totul arată mai bine decât în orice fotografie, jur pe roșu, pardon, pe albastru. Sunt doar trei apartamente cu câte două dormitoare, deci cel mult 12 persoane cazate în același timp. Prețurile nu sunt mici, dar nici mari, așa cum îmi comentase cineva pe Facebook. Adică de luni până joi, cazarea costă 110 euro/noapte. La care se mai adaugă 30 de euro de persoană, pentru demipensiune – mic dejun și cină. Dacă micul dejun este unul clasic, cu apă, cafea, aperitiv, omletă, mezeluri ș.a., cina este pe bază de pește proaspăt (sau ceva preparat din pui, dacă nu sunteți fani pește / cc fetele). Am mâncat un crap afumat de-ți venea să plângi. Plus somon, șalău în diferite preprate, pane, saramură, prăjit, chifteluțe, cârnați de pește și nu numai.

Dacă vrei să mânânci și altundeva, în proximitate sunt puține locuri, Pizza La Vitea (decentă), Taverna Le GaFish, aflată fix pe malul lacului Razim, la 2 minute de cazare, (unde iar mănânci și plângi) și cam atât am testat noi. Un șalău și o plătică + legume la plită – probabil cea mai bună experiență culinară pe bază de pește – apropo de asta, citiți și review-ul lui Mircea Meșter, care compară experiența cu un restaurant cu 2 stele Michelin. 



În sat, în Sarichioi, mai poți admira lacul Razim, câteva plaje mici, sălbatice, sau o biserică lipovenească foarte frumoasă.





Niciuna dintre fotografiile de mai sus nu este editată (cu excepția celei de la început, împrumutată de pe site-ul casa-filip.ro).


Ce e de făcut în rest? Păi din broșura de la Casa Filip ai ce să alegi. De la pescuit și gătit tradițional, la plimbări cu catamaranul sau cu lotca lipovenească pe Lacul Razim, Jepp Safari cu mașină de epocă decapotabilă sau excursii în Delta Dunării (Pădurea Letea, Mila 23 & Pădurea Caraorman, Plaja Sulina, Sfântu Gheorghe & Insula Sacalin sau plajă la Gura Portiței – mic sat de vacanță cu ieșire la Marea Neagră). Noi le-am ales pe ultimele două, plajă la Gura Portiței și plimbat cu barca ceva mai mult, 550 de lei/4 persoane + plimbarea pe brațul Sfântu Gheorghe, prânz în sat, plaja Sf. Gheorghe și retur (asta e excursie de o zi, ne-a costat 350 de lei/om). 


Captură din vlog, cu Plaja de la Gura Portiței:


Atât la Gura Portiței, cât și în satul/plaja Sfântu Gheorghe poți ajunge doar pe apă – menționez asta pentru a pune în balanță prețurile, care și mie mi s-au părut mari, inițial, dar la final de zi nu regretai niciun bănuț. Nu vă mai rețin cu ale mele cuvinte, vedeți mai jos 4 clipuri excelente făcute de prietenul Mariciu, cu lux de amănunte despre kumfu mini vacanța noastră în Delta Dunării. Iar concluzia este una simplă, ne-a plăcut atât de mult, că sigur revenim și la anul, poate măcar o săptămână, să ne plimbăm mai mult pe apă și să mâncăm și mai mult pește. Nu de alta, dar dacă tot seamnă cu ce am vizitat în Mexic, iar peste ocean nu se știe când vom mai putea zbura, ne bucurăm de varianta locală, cu pește în loc de homar. 😀

Ah, țânțari n-am întâlnit decât într-o dimineață, la plaja sălbatică de pe malul Lacului Razim, când n-am avut cu noi brățări și spray anti țânțari, fiind ultima zi, deci relaxați că nu sunt țânțari aproape deloc. Am fost pișcați de 2-3 ori, iar la sosirea în București, pe terasă, la casă, în 5 minute aveam 7 semne. Deci da, luați-vă spray, aparat electric, brățări, să fie, dar cel mai probabil nu veți avea probleme cu țânțarii, mai ales că tot timpul bate vântul.






Acest articol are 3 comentarii

Lasă un răspuns