Vrem o țară ca afară… păi hai să fim precum Israel, UK ori SUA, unde oamenii se vaccinează cu talent și încep să “scape” de restricții

Am tot scris pe Facebook, Instagram și blog, m-am și vaccinat, iar acum continui să-i ajut pe mulți alții care îmi cer ajutorul să se programeze. Ocazie cu care am aflat că sunt foooarte mulți oameni care habar nu au de existența platformei de vaccinare sau cum o pot accesa – și vorbesc de tineri, conectați zilnic la net și rețele sociale. E nevoie de educare, informare, empatie… chiar și pentru cei care sunt din alte bule, căci doar împreună vom scăpa de rahatul ăsta de pandemie, iar momentan vaccinarea în masă este singura variantă câștigătoare, indiferent cât de neplăcută ar fi pentru unii încăpățânați care “știu ei mai bine”. Am strâns niște informații utile pentru aceștia, sunt sigur că au nevoie și de altfel de texte în afara celor pe care le văd în bulele lor, așa că poate le dați un share acestui articol, sigur le-ar fi de folos, măcar un pic.


Campania de vaccinare anti-Covid a fost un succes în Israel, unde deja peste jumătate din populație a fost imunizată cu ambele doze de vaccin, iar acum ţara se îndreaptă spre finalul pandemiei şi se deschide aproape în totalitate. Israelul are o populaţie de 9 milioane de oameni, cu 4,8 milioane vaccinați, iar situația COVID e cam așa: 834.563 persoane infectate, 823.280 recuperate, 6.245 decese și azi mai au doar 5.038 persoane infectate. În februarie aveau aproape 10.000 de cazuri noi pe zi, în martie au scăzut la 5.000, iar ieri, 4 aprilie 2021, au avut DOAR 177 de noi infectări. Acesta este efectul unei vaccinări masive:

  • în acest context, s-au deschis sălile de fitness, hotelurile, teatrele, dar la acestea au acces doar persoanele vaccinate sau cele care au imunitate în urma infectării.
  • în Tel Aviv, plajele sunt pline, iar când apune soarele mii de oameni se îndreaptă spre baruri şi restaurante.
  • guvernul israelian ia în calcul și renunţarea la purtarea măştilor de protecţie în exterior.



SUA – americanii au fost loviți grav, știm cu toții, cu 10% populație infectată (31 din 332 de milioane), cu 568.000 de decese, dar cifrele au scăzut de la 308.000 cazuri noi (pe 8 ianuarie 2021), la 36.000 (ieri, 4 aprilie 2021) doar datorită vaccinării în masă. Și nu se joacă, au vaccinat PATRU MILIOANE de persoane într-o singură zi (ieri)!!! Iar în total, în 109 zile, au peste 104 milioane de persoane vaccinate cu prima doză și peste 61 de milioane, cu ambele doze (adică aproape 20% din populația din SUA e complet vaccinată). Așa se face. 🙂

Ah, Centrul american pentru Controlul Bolilor spune că datele colectate pe cazuri concrete arată că vaccinurile Pfizer și Moderna au o eficiență de 90% în prevenirea infecției cu coronavirus, persoanele vaccinate transmițând “foarte rar” virusul, chiar dacă vin în contact cu acesta. Rezultatele au arătat că, după prima doză de vaccin, riscul ca o persoană vaccinată să dezvolte simptome ale bolii scad cu 80%, iar după rapel scad cu 90%.



UK – Dacă acum 5 luni, cei care voiau să se vacineze erau cam 50%, acum procentul a crescut la peste 75%. Acum, adulții de peste 50 de ani sunt cei mai deschiși vaccinării, peste 90%, iar procentul tutoror adulților depășește 80%. Și din păcate, la fel ca și în România, oamenii cu venituri mici sunt mai reticenți în ceea ce privește vaccinarea – lor li se adaugă și cei cu viziuni politice nu prea smart (susținătorii Brexit, de exemplu). 

Dar în UK vaccinează cu talent, chiar și câte 800.000 de doze pe zi. Dintr-o populație de 68 de milioane de persoane, deja s-au vaccinat aproape 32 de milioane (cu prima doză) și peste 5,4 milioane cu ambele. Prin urmare, de la 68.000 de cazuri pe zi / 1.500 decese, la început de ianuarie 2021, acum au ajuns la 2.300 de cazuri noi / 10 decese (ieri, 4 aprilie 2021).



Deci tragem cu toții aer în piept, ne relaxăm, ne vaccinăm și mergem și noi la meciurile de la EURO și la UNTOLD, anul ăsta? Sau ne văităm că închide la supermarket la 18:00 în weekend, că ce să și facem mai bun pe net?

Surse: hotnews.ro / worldometers.info / CNN / Biziday / University of Oxford / BBC / br.de

Acest articol are 2 comentarii

Lasă un răspuns