Prima pădure smart din România, protejată de gardieni digitali

Digitalizarea ne-a ajutat enorm, mai ales în ultimul an, și continuă să o facă în continuare, ușurându-ne munca și viața. E clar că accelerarea digitalizării aduce o mulțime de beneficii, cum ar fi și prima pădure inteligentă din România, situată în județul Covasna. Mai exact, este vorba despre un sistem de monitorizare și semnalizare în timp real a sunetelor specifice exploatărilor forestiere, ce ajută la combaterea defrișărilor ilegale. Adică niște senzori acustici, alimentați solar și conectați la rețeaua de telefonie, depistează sunetele potențial periculoase (drujbă, autovehicul etc) și transmit pădurarilor alerte în timp real cu zona în care se întâmplă.


România este printre puținele țări din Europa care se mai poate mândri cu pădurile sale virgine. Milioane de metri cubi de lemn dispar anual din pădurile țării și, din păcate, doar 1% dintre tăierie ilegale sunt depistate. De exemplul, în Covasna, doar doi pădurari au în grijă 4.000 de hectare de pădure. Dar există soluții, digitalizând în mod neintruziv, pădurile pot fi protejate mai bine – soluția de pădure inteligentă implementată de Vodafone are la bază sistemul dezvoltat de start-up-ul non profit Rainforest Connection. Sistemul comunică cu rețeaua Vodafone și constă într-o serie de dispozitive numite „gardieni digitali”, prevăzute cu senzori acustici care captează o gamă variată de sunete din mediul înconjurător.



Datele captate sunt trimise, prin internet, către o platformă aflată în cloud, dotată cu Inteligență Artificială. Aplicația analizează în timp real informația primită și, dacă sunt detectate zgomote precum cele de drujbă, de autovehicule etc, care ar putea indica eventuale activități suspecte, trimite tot în timp real alerte către o aplicație instalată pe telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.

Soluția le permite administratorilor pădurilor să asculte în timp real ce se întâmplă și să intervină prompt în caz de pericol. Dispozitivele sunt instalate în segmentul superior al arborilor, într-un mod neinvaziv, sunt dotate cu panouri solare proprii care le asigură alimentarea cu energie și sunt protejate de intemperii. Un singur dispozitiv are o rază de acoperire de 1 km și poate preveni defrișarea a peste 3 km2   de pădure.


Găsiți mai jos un scurt documentar, ce se regăsește în noua viziune de brand a Vodafone la nivel global, „Împreună putem”, prin care își continuă misiunea de a contribui la societatea digitală în care nimeni nu este lăsat în urmă, reducând în același timp impactul asupra mediului.


Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns