UE impune încărcătorul unic cu port USB-C, până în toamna lui 2024

Subiectul nu e nou, dar azi pare a fi închis, Comisia Europeană a decis că din toamna anului 2024 toate dispozitivele noi vor fi vândute numai cu port USB-C (telefone, tablete, camere, etc), chiar dacă Apple a comentat permanent, că vai, domne, le va afecta inovația. Sunt utilizator de iPhone și iPad, mi se pare normală decizia, mai ales că, de exemplu, noul iPad Mini 6 dispune de încărcare prin USB-C, așa că Apple are deja pași făcuți înspre migrarea spre portul universal, mai ales că sunt deja zvonuri că va lansa iPhone cu port USB-C chiar din 2023.


Până în 2024, grupul american Apple va trebui să schimbe conectorul telefoanelor iPhone vândute în Europa, în urma introducerii, în premieră mondială, a încărcătorului universal în UE. Comisia Europeană consideră că folosirea încărcătorului universal în UE va uşura viaţa consumatorilor şi îi va ajuta să economisească bani. Conform unui studiu din 2019 al Executivului comunitar, în anul 2018, telefoanele vândute cu încărcător inclus erau îmăpărțite cam așa:

  • 50% – conector USB micro-B
  • 29% – conector USB-C
  • 21% – conector Lightning (Apple)

Thierry Breton, comisarul pentru Piaţa Internă, a apreciat că acordul va însemna, pentru consumatori, economii de aproximativ 250 milioane de euro. „De asemenea va permite noilor tehnologii, cum ar fi încărcarea wireless, să apară şi să se dezvolte fără a lăsa ca inovarea să devină o sursă a fragmentării pieţei şi un inconvenient pentru consumatori”, a declarat Breton. Apple nu a răspuns solicitărilor de a comenta acordul.

Şi laptopurile vor trebui să îndeplinească noile cerinţe în termen de 40 de luni de la intrarea în vigoare. Acordul vizează şi alte dispozitive precum e-readers, căşti, tastaturi, mouse-uri, dispozitive GPS portabile şi altele. (Surse: Reuters, Digi 24)


Lasă un răspuns