Cum să soliciți online Cardul european de sănătate

Aleluia, dacă nu era pandemia, clar nu aș fi intrat vreodată în posesia cardului european de sănătate – chiar dacă e gratuit, mereu am avut asigurare de călătorie și nu m-am stresat. Oricum cardul nu acoperă așa de bine precum o asigurare, dar nu strică să-l ai. Până în 2020, trebuie să te prezinți fizic la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparții, să pierzi timp, nervi și nu numai, dar acum rezolvi super ușor, într-o săptămână. Am aflat asta dintr-un comentariu de pe Facebook, așa că după ce am rezolvat, am zis că nu strică să afle și alții.

Ce este cardul european de asigurări sociale de sănătate?

Este un card gratuit cu ajutorul căruia, la nevoie, poți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite). Prestațiile acoperite includ, de exemplu, prestațiile acordate în legătură cu boli cronice sau existente, precum și în legătură cu sarcina și nașterea.

Cardurile sunt eliberate de către casa națională de asigurări de sănătate din țara ta.

Important – cardul european de asigurări sociale de sănătate:

  • nu este o alternativă la asigurarea de călătorie; acesta nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau costuri precum prețul călătoriei cu avionul înapoi în țara de origine ori contravaloarea bunurilor pierdute/furate;
  • nu acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei tale este de a obține tratament medical;
  • nu garantează servicii gratuite; date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în țara ta să nu fie gratuite într-o altă țară.

Atenție! Dacă îți schimbi reședința obișnuită într-o altă țară, pentru a primi îngrijiri medicale în noua țară, e recomandat să utilizezi formularul S1, în loc de CEASS.

Cum poți obține online cardul european de asigurări sociale de sănătate?

Este foarte simplu, accesezi Platforma ATLAS de transmitere online a cererilor catre CASMB pentru persoane fizice / asigurati si angajatori, prin acest link, apoi punctul 7Cerere de eliberare a cardului european de asigurari de sanatate. Veți ajunge aici – https://www.casmb.ro/atl_uploads_pf_card_european.php (momentan poate fi accesat direct link-ul). Completezi cele câteva date: CNP, nume, email, telefon, adresa de livrare și asta-i tot – ești identificat după CNP dacă ești asigurat CASMB și într-o săptămână primești la ușă un plic livrat prin Pink Post cu cardul care este valabil doi ani (mai multe detalii, la finalul articolului).

Mențiune – informațiile de mai sus sunt valabile pentru CASMB – Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, nu știu dacă pentru alte județe este disponibilă această solicitare online (de exemplu în județul Argeș, unde m-am născut, încă trebuie să faci solicitarea fizică, cu ceva documente, la sediul Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Argeș – detalii aici).

Ce este cardul european de asigurat?

           Cardul european de asigurat este documentul care confera titularului asigurat dreptul la prestatii medicale necesare in cadrul unei sederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.
           Acest document se elibereaza la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maxim 12 luni) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.

Cine il poate detine?

           Pot beneficia de card european de asigurat toti cetatenii care au calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si fac dovada achitarii la zi a contributiei.
           In situatia in care persoana care a obtinut un card nu indeplineste toate conditiile in baza carora s-a eliberat cardul pe toata perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contributiei de asigurari sociale de sanatate) si in aceasta perioada beneficiaza de servicii medicale in cadrul unei deplasari intr-un stat membru al Uniunii Europene, persoana in cauza va suporta contravaloarea acestor servicii. In aceasta situatie, casa de asigurari de sanatate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii institutiei din statul membru care a acordat serviciile si, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana in cauza.

Ce drepturi confera?

           Cardul european de asigurat confera dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE, dar nu acopera situatia in care asiguratul se deplaseaza intr-un stat membru UE in scopul de a beneficia de tratament medical pentru afectiuni preexistente deplasarii.
           Serviciile medicale acordate in statele membre UE, in baza cardului, sunt cele prevazute de legislatia fiecarui stat si nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare.

          Pentru informatii privind serviciile de care beneficiezi in baza Cardului European pe teritoriul UE/SEE, acceseaza aici:http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=en&intPageId=1751

Cat costa?

           Incepand cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit.

Cat timp e valabil?

          Cardul este valabil 24 luni de la data eliberarii. Cu maxim o luna inainte de expirarea lui, se poate obtine unul nou urmand procedura normala.

Lasă un răspuns