Mirciulică, un film mai mult smart decât comedie

  • Post author:
  • Post category:film

Cu excepția documentarului La Cota 10.000 (felicitări Radu Restivan-321sport & team), Mirciulică a fost prima mea experiență de film în cinema de “după” pandemie. Nu mai văzusem un film la cinema… de prin februarie 2020, iar cum Mirciulică Bravo m-a invitat personal, am zis că nu e frumos să-l refuz și că e timpul să mai merg și eu la filme în cinema. Not too bad, cum ar zice Djokovic, însă aveam alte așteptări.


Fu avanpremiera de gală, lume multă și cu ștaif, m-am întâlnit cu multe persoane pe care nu le-am mai văzut de dinainte de martie 2020, mai un pahar, mai o vorbă, aproape ca “pe vremuri”. Schimbat două-trei vorbe cu Mircea, cu Cristi (partener de business și regizor), cu Bunica din Chinteni, făcut o poză și hop, în sală. N-am avut emoții, deși după aproape 3 ani mă așteptam să fi uitat cum mai e senzația de cinema, mirosul ăla unic de popcorn, sucul slab carbogazificat și cu gust fad, forfota din sală, scuzele repetate spuse încercând să ajungi la locul tău și tot așa.

Mirciulică este primul film al lui Mircea Bravo & co, iar încă dinainte de a spune cum mi-a plăcut, zic de pe acum că de abia îl aștept pe cel de-al doilea, Nuntă pe bani, care va apărea la anul, iar trailerul te face tare nerăbdător.

Mirciulică e foarte bine și atent filmat, sunetul este crystal clear, iar povestea/firul narativ m-a surprins puțin, căci aveam alte așteptări. Mirciulică este un sketch de Mircea Bravo, dar care durează 90 de minute, nu doar 5-10, ca cele uzuale de pe canalul său de YouTube. Desigur, un sketch mult mai gândit, foarte smart, cu mai puțină comedie decât speram, dar care te lovește cu realitatea tristă și amuzantă a României, și a românului de rând, a combinatorului înnăscut, a băiatului simplu, a tânărului antreprenor căruia i se pun bețe în roate… și altele.

Cu siguranță Mirciulică nu va ajunge la TV, doar pe vreo platformă de streaming, nu de alta, dar înjurăturile sar, pe alocuri, ca mingile de ping-pong, pictate foarte grafic cu penSULA scenariștilor.

  • Comedie – 6/10
  • Scenariu smart – 9/10
  • Joc actoricesc – 7,5/10 (e o medie, căci unii sunt de 10, vă prindeți voi care, atunci când ajungeți la cinema)
  • Video&Sunet – 9/10
  • Merită să-l vezi (aka nota mea de IMDB) – 7/10 (oficial, pe IMDB, are 7,5)
  • Vei merge la Nuntă pe bani, după ce vezi trailerul de la finalul lui Mirciulică? – 10/10
  • Felicitări echipei pentru muncă – 100/10



Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns