5 sfaturi pentru când vrei să-ți cumperi mobila de bucătărie

Hai noroc și la mai mare – salariul, mașina, apartamentul, ce vreți voi. După ce la finalul anului trecut mi-am cumpărat mașina de spălat vase (știu, cam târziu), mi-am dat seama că unele lucruri ar trebui gândite bine înainte de a cumpăra și monta mobila de bucătărie. Poate că unii vă veți muta din chirie, că ați câștigat potul cel mare de la loto (a ajuns la vreo 3 milioane de euro, net) sau că v-ați hotărât și voi că mai bine dați 30 de ani rate și apoi vă rămâne casa vouă, decât să dați 6.000 de euro chirie în fiecare an. Oricare variantă ar fi, am pentru voi cinci sfaturi care e posibil să vă ajute înainte de a vă lua mobila de bucătărie.


1. Mare, dar maaare atenție la culoarea sau culorile alese. Nu schimbi prea des mobila de bucătărie, așa că ar fi bine să alegeți o culoare care să nu fie meh sau demodată peste vreo 5-6 ani. Nu zic să faceți ca mine, dar după șapte ani jur că nu m-am plictisit de cum arată bucătăria mea. Ah, iar masa de bucătărie e în aceeași nuanță de gri. Mă rog, am avut și o inspirație bună, de la un amic, așa că am ales un combo de gri închis cu galben. Plus blat din multe culori amestecate, care imită granitul. La fel și la parchet, ceva gri neuniform, jeg-proof, cum îi spun eu, adică indiferent dacă pătezi, ciobești etc, nu se observă prea ușor.

2. Compartimentarea – am realizat târziu și eu, că cel mai bine e să ai corpuri de 45, 60 sau 90 de cm lățime. Desigur, în funcție de spațiu. De ce? Păi eu am fost nevoit să tai un corp de 90, cel de sub chiuvetă, ca să fac loc mașinii de spălat vase, asta după aproape șapte ani. Am avut un corp de 40, mașinile de spălat vase au doar două lățimi, 45 sau 60 de cm… și aia a fost, chinuială pentru mine. Ah, lăsați spațiu între plită și chiuvetă, este locul perfect pentru pregătit toate cele – măcar un 60 de cm. Iar dacă puteți îmbrăca centrala într-un dulap, e vis de vis – desigur, dacă aveți centrală. 😀

3. Gândiți-vă unde veți amplasa absolut toate electrocasnicele, device-urile și ce mai aveți voi de gând să aveți în bucătărie. Mai ales dacă achiziționați un apartament/casă nouă, unde puteți alege poziționarea prizelor, alimentărilor și scurgerilor de apă. Să nu vă treziți că nu aveți unde pune cuptorul cu microunde, sau că nu aveți scurgere pentru mașina de spălat vase, ori că picurătorul e fix peste espressor.

4. Eficientizarea spațiului din bucătărie – poate aveți o bucătărie mică, trebuie musai să faceți un plan pe hârtie, desenat sau chiar randat într-o aplicație, ca să aveți suficient spațiu pentru gătit, luat masa, depozitare și să permită deplasare ușoară. Poate aveți nevoie de o masă pliabilă, chiar și scaune, orice vă trece prin cap, puneți pe hârtie și faceți un plan înainte.

5. Nu vă zgârciți, nu faceți economie la mobila de bucătărie. E valabil și pentru electrocasnice. Am făcut eu greșeala cu un cuptor ieftin, pe care îmi venea să-l arunc de fiecare dată când trebuia să-l curăț. Acum mi-am luat unul care are curățare pirolitică și e altă viață. Deci faceți un efort, dacă e, și alegeți ceva bun, de calitate, după cum ziceam, nu schimbați prea multe în bucătărie (de obicei).

Acest articol are un comentariu

  1. Paul

    Acest articol este util pentru oricine care caută să cumpere mobilă de bucătărie și oferă sfaturi practice pentru a face alegerea potrivită.

Lasă un răspuns