Trecerea de la iPhone la Galaxy S2

Pe la sfârșitul lui septembrie 2010 am prins o ofertă de ofertă de la Orange și mi-am cumpărat un iPhone 3GS de 8GB (tocmai se lansase iPhone 4). Cum treceam de la Symbian-ul de pe Nokia E71 la iOS, am simțit diferențele ca dintr-o Dacia 1310 în Ferrari.

Am ținut aifonul un an jumate pe iOS 4.3.3, s-a crăpat puțin pe spate, ca la oricare alt aifon 3 sau 3GS, dar nu m-a lăsat niciodată la greu… lucru pe care nu-l pot spune și despre baterie. Îl încărcam de trei ori pe zi, acumulatorul intern mă ținea cam patru ore de utilizare 3G. Puțin, știu, pentru că plecam uneori în oraș, la un suc, la un meci, mă dădeam pe Twitter, Facebook, câteva mailuri și rar ajungeam cu baterie înapoi, acasă. De aproape o lună butonez, impropriu spun butonez, mai bine spus ating un Samsung Galaxy S2. M-am gândit mult până să fac trecerea de la iOS la Android, voiam SGS3, apoi HTC One X, dar m-am rezumat la SGS2. M-am obișnuit repede cu noul telefon, cu noile butoane de back și options pe care nu le aveam pe iPhone, dar am sesizat diferențe, destule, între cele două telefoane.

Samsung Galaxy S2 VS iPhone 3GS

Știu că nu se compară la specificațiile tehnice, SGS2-ul fiind adversarul lui iPhone 4, chiar 4S, însă voi enumera câteva plusuri/minusuri ale cele două telefoane pe care le-am mânuit.

Plusuri:

* Galaxy-ul are Android ICS 4.0.3, are opțiunea de sharing care mă unge pe suflet. Fac o poză, apăs pe Share via și îmi apar toate aplicațiile prin care pot uploada, trimite, atașa fotografia. De la FB la Twitter, de la WordPress la Instagram, de la Viber la WhatsApp.

* Sincronizarea pe care o am cu contul Google, adică back-up în timp real pentru toată agenda telefonică + calendar + fotografii. Sincronizarea cu FB care alocă și fotografii contactelor care au același nume (se poate face asocierea și manual).

* Flash! Am Sopcast pe telefon, am văzut meciurile de la Euro 2012 pe 3G și pot să văd ce program tv vrea mușchiulețul meu! Asta e un mare, mare plus! Da, știu, consumă date foarte mult pe 3G, dar am nelimitat. Din păcate, din 15 august, Adobe nu va mai oferi update-uri pt Flash (detalii)

* Chrome – a ieșit recent din BETA și rulează fin. Am pe telefon toate bookmark-urile de pe laptop/PC, am acces la taburile deschise acasă, e tot ce ți-ai putea dori de la un browser mobil, doar că nu suportă flash. (Update, s-a lansat Chrome și pt iOS)

* Acum chestii care țin de dotările telefonului: cameră senzațională pentru un telefon, atât foto, cât și video (minus pentru microfon). Ecran cu protecție Gorilla Glass, bun de tot, dar când ești transpirat (de, e vară) nu prea îți alunecă degetul pe el. Baterie care ține aproape de două ori mai bine ca la iPhone 3GS (dar se și încarcă de două ori mai greu), dacă va ține așa și peste juma de an, un an, e de vis.

Minusuri:

* Samsung Galaxy S2 nu se aude deloc bine, de la difuzor la căști. Nu, nu are doar căști (cu Hands free) modeste, dar nici nu scoate un sunet clar, tare, bun. Am încercat și comparat cu niște căști senzaționale (Nokia BH 905), iar iPhone-ul se aude extraordinar, pe când Galaxy-ul se aude mai prost ca un MP3 player mediu. Nu se aude nimic clar și mă roade maximum chestia asta. Ah, un mare minus pentru căștile “in ear”.

* Are probleme de soft și nu apare niciun update care să le remedieze. Se poate folosi soft modificat, dar pierzi garanția și nu e la îndemâna oricui. Problema principală e că “Îngheață Wi-Fi-ul” adică apeși pe iconița de wifi pentru activare și, în loc să se facă verde aprins, rămâne un verde pal. Telefonul se va bloca în scurt timp, adică ecran negru și pa! În acest timp nu e oprit, lumea te poate suna, se aude în cască cum sună, dar tu nu vezi nimic pe ecran. Trebuie să-l restartezi forțat și, ATENȚIE, în multe cazuri (am pățit-o și eu) pierzi 10-30% din baterie! De tot, nu doar eroare de afișare, ceea ce nu e chiar ok. Problema este cunoscută și toată lumea a sesizat-o după upgrade-ul de la Android 2.3.4 la 4.0.3 – detalii aici.

* Aplicațiile nu sunt la fel de bine dezvoltate, desenate ca pt iOS. De, atunci când developerii trebuie să lucreze pentru o aplicație de Android trebuie să aibă în vedere o multitudine de rezoluții, ceea ce la iOS nu se întâmplă.

Concluzii: Nu-mi pare rău că am trecut la Android, dar tot o să plâng de dorul sunetului și căștilor de la iPhone. Nu-mi pare rău că nu mi-am luat SGS3, nu e chiar așa mare diferență plus că ecranul e deja prea mare, am tecut de la 3,5” la 4.3”, e suficient.

Comparația GSM Arena.

LATER EDIT: Mi-am luat S3. Da, are un ecran mare, dar merită din plin, plus că se aude bine de tot în căști, mă rog, nu ca un iPhone 🙂 Iar bateria de 2100 mAh e tot ce ai nevoie pentru o zi normală 🙂

LATER LATER EDIT: Mi-am luat iPhone 5S, după un an juma de Android, am renunțat. Definitiv.

Acest articol are 18 comentarii

  1. Costin

    Du-l in garantie. Si eu am SGS3 si se comporta exemplar. Inclusiv sunetul la care tu spui ca e deficitar.

  2. Costin

    Ori WiFi-ul. Nu am avut niciodata probleme.

    1. Ionut Bunescu

      Daca o sa accesezu link-ul pe care l-am mentionat la probeleme cu softul, o sa vezi ca e o problema generala, toti care au 4.0.3. pe SGS2 au aceleasi probleme, si au aparut dupa update. Am fost cu el in garanatie la service-ul ala mare de pe Iuliu Maniu, de la metrou Politehnica, le-am explicat tot. Mi l-au resoftat si am aceleasi probleme. Macar acum nu imi mai dispar procentele din baterie, dar telefonul tot se blocheaza. Tu ai 4.0.4 pe S3, e altceva. Legat de sunet, asa sunt Samsungurile, am pus castile mele si intr-un S3 alb, la fel se aud, deci nu scoate placa de sunet interna cum trebuie.

      1. Costin

        Ah, mea culpa. Citisem Galaxy 3. 2-ul are, intr-adevar niste probleme. Scuze inca odata.

        1. Alex

          salut, care e explicatia ca radio se aude bine insa cand pun mplayeru se aude ca dreq…?

  3. Morph

    Eu mi-am luat de curând un htc one x şi pot spune că sunt mulţumită. Are aceiasi versiune de Android, aceleaşi plusuri faţă de IOS, şi pot spune că se aude foarte bine si mere şi WiFi corespunzător. Pentru o perioada am butonat şi eu un s2 şi pot să zic că era mai inspirat să alegi htcul. Dar mno, să-l foloseşti cu placere !

    1. Ionut Bunescu

      Era diferenta de pret (ca si pt S3). Se aude bine pt ca ai Beats Audio, dar bateria te tine? 🙂

  4. Morph

    Sincer, cam ca la orice smartphone. Toate se descarcă repede din cauza ecranului. Dar mai exact 6 h vorbit încontinu, 5 h navigare net încontinu, 10 h ascultat la căşti încontinu sau 8h vizionare tv/filme. Dacă îl foloseşti cu frecvenţă că şi mine, te tine vreo 10 h. Vroiam să spun că un plus la htc one x e că pe lângă cei 9 GB de stocare ai telefonului, datorită dropbox primeşti încă 25 GB.

  5. Mihaela

    Sincronizare cu contul de Google se poate face si pentru iphone (agenda telefonica si calendar).

      1. Mihaela

        ba da, in timp real, pe wifi si 3G, testat de mine acu 2 minute …

  6. alex

    am sgs2 imediat de un an. i-am facut si root de curand si merge bine in continuare. o alternativa la dropbox ar fi box.com si aia dau lifetime free 50gb. cel putin dadeau cand am facut eu cont

    1. Ionut Bunescu

      Acum dau 5gb, dar eu nu prea ma folosesc de cei 7 GB de la Skydrive + 5 GB de la Google Drive, deci n-am stres

  7. bogdan

    Si eu am trecut de la mar la s2. Ptimu lucru luati ultimate juice din playsyore, cu asta bateria tine 3 zile. Castile sunt infecte, iar una numi sta in ureche deloc, le folosesc palea de la iphone. Luati Tango din gogleplay, vb gratis vu oricine, videocall, voicecall, etc. Unele chipuri au probleme, nu dati reset la tel daca aveyi chipu crazy, cautati pe xda mai multe. Folositi Opera ca are text wrapp, faci zoom si to xtu se aseaza in pagina. Card folositi samsung, ei la memorii sunt buni,

Lasă un răspuns