Fosforescent sau fluorescent

Din ciclul “Să învățăm să scriem/vorbim corectIonuț Gramaticescu vrea să lămurească o încurcătură de cuvinte care îl sâcâie pe creieraș, pe stânga, după ureche. Pentru că prea multă lume folosește fosforescent în loc de fluorescent, vom defini ambii termeni și vom și exemplifica, da, copii?

Cuvânt înainte – nu, nu mă dau mare expert, și eu greșesc uneori de face prunul caise fără să-l altoiesc, deh, sufăr din când în când de hipercorectitudine.

Ideea e simplă:

  • fosforescent înseamnă un obiect care luminează singur-singurel în întuneric
  • fluorescent este un lucru care devine luminos sub acțiunea unei lumini exterioare (de obicei UV ajută cel mai bine)

Exemple:

Așa arată un ceas FOSFORESCENT

În imaginea din stânga se poate vedea un post-it pe care am scris cu un marker FLUORESCENT, iar în dreapta este același post-it, dar de data aceasta iluminat cu un led UV.

 

 

Se știe prea bine faptul că bărbații nu prea diferențiază nuanțele culorilor, dar confuzia asta cu fluorescent/fosforescent e teribil de enervantă pentru mine și nu neapărat pentru că aș fi vreun grammar nazi. Da, știu, toți greșim, chiar și eu o dau cu bâta în baltă, din cauza hipercorectitudinii mai sus amintite sau din pricina unor cuvinte aproape cimentate în limbajul meu, încă de mic. De exemplu, tata îmi spunea să vin în casă când se întunericește… al naibii întunericit, dacă mai reușesc să scap de el (mai am exemple, dar nu asta e important).

Măcar acum sper că am lămurit diferența dintre fosforescent și fluorescent 🙂

Acest articol are 5 comentarii

  1. Iustina Sima

    Ca sa fie clar, fluorescent este ceea ce se vede dupa ce se intunericeste, da? 🙂 Mi-a placut prea mult intunericitul asta!! :))

    1. Iustina Sima

      *Fosforescent, pardon!! *blushing*

      Dar aprecierea pentru „intunericit” o mentin 😀

  2. Coman Tudor

    Mulțumesc! Acum sper să găsesc markerul.

Lasă un răspuns