Ai închis gazele?

Au trecut aproape patru ani de când m-am mutat în București, ajung acasă la ai mei doar de sărbători și poate cu vreo ocazie specială, dar nu pot să uit afișul dintre etajele 3 și 4 pe care scrie “Ai închis gazele și apa?” Mi-a fost de folos când eram mai mic, deși poate mă întorceam degeaba să le verific pentru că toate robinetele și butoanele erau închise, dar e mai bine așa. Știu, e 2012, toți ne grăbim de parcă n-ar mai exista ziua de mâine, totul se mișcă repede, cu viteza luminii, dar unii dintre noi poate nu vor mai vedea lumina, tocmai din cauza unei neatenții.

Am vrut să scriu aceste rânduri de când am aflat… Eram mic, în fața blocului din Curtea de Argeș eram prea mulți “Ionuți” așa că eu, fiind cel mai mic am devenit ION, iar Ion de la scara B și-a adjudecat numele de Ionuț, pentru că era mai mare, deci apăruse pe iarba din fața blocului cu câțiva ani mai înainte. Și mai era Ionuț cel mare, căuria i s-a spus Sculerul, nu știu de ce, eu eram Ion cel mic, ei erau deja mai ăia mari, la mică distanță să mă trimită la scara mea pentru că ei aveau alte treburi, de oameni mari (adolescenți în devenire). Voi vorbi în continuare despre Ionuț, nu despre mine, ci despre Sculerul. Era cu 6 ani mai mare decât mine, era omul mai calculat care nu lua decizii pripite, omul bine educat care vorbea rar și gândit. Anii au trecut, în fața blocului nu mai sunt acum nici trei-patru copii, față de zecile care erau odată. Fiecare a plecat pe unde a putut ca să facă un ban, Sculerul la București, Ionuț în Spania și eu, ION, tot în București.

Și a-nceput să ningă, era februarie 2012, nămeții erau ca-n ‘54, așa ziceau la TV. Ionuț-Sculerul se încălzea la o sobă cu gaze… avea să fie ultima iarnă, ultima zăpadă, ultima noapte petrecută în București. Atât. Dacă ai citit textul până aici, te rog eu, adu-ți aminte de afișul de care ziceam în primele rânduri și fă o verificare suplimentară când pleci de acasă și înainte să te bagi la somn, te rog!

 

SFATDacă vreodată ți-a luat foc tigaia cu ulei, cu grasime animală NU folosi apă pentru a stinge focul!

Explicație: “Apa aruncată, fiind mai grea decat grăsimea ce arde deja, se va duce în partea de jos a vasului încins și va fierbe instantaneu (foc sus – grăsimea incandescentă, foc jos de la aragaz). Aburul rezultat (având un volum mult mai mare decât apa în stare lichidă) are o forță explozivă uluitoare și aruncă uleiul aprins în sus și în afară. În câmp deschis, acesta ar deveni o “minge incandescentă” cu un diametru de circa 9 metri, generând o explozie ce se asemana ca aspect cu o mică explozie nucleară. În interiorul limitat al unei bucătarii, «mingea de foc» lovește cu putere și distruge plafonul și întreaga încăpere.”

 

 

 

Lasă un răspuns