Mi-am schimbat router-ul: TP-LINK Archer AC3150

Cum vechiul router începuse să nu mai iubească prea tare rețeaua de 5Ghz (fix cea mai importantă, pe care sunt conectate telefoanele, tableta, TV-urile și PC-ul, prin placa de rețea WiFi, despre care am povestit aici), a venit momentul să-mi iau un router nou. Trebuia unul mai puternic, așa că am crescut lățimea de bandă de la 2334 Mbps (router-ul vechi) la 3150 Mbps – TP-LINK Archer AC3150 V2.

Ca de obicei, suprafața ce trebuie acoperită este aceeași, 80 de metri pătrați, dintre care 70 mp utili, restul fiind balcoanele. Trei camere, router-ul poziționat aproape în mijlocul casei, pe hol, la intrare, jos, la 10 cm de podea.

Device-uri conectate: 3 telefoane, o tabletă, 2 TV-uri Smart (Netflix, HBO Go, Voyo, Youtube), un PC cu placă de rețea wireless, un laptop + device-uri ale invitaților, pentru care există clasica rețea guest (2,4 Ghz, că e suficient).



Ca atuuri principale, TP-LINK Archer AC3150 V2 se prezintă cam așa:

– Rulează la viteze combinate de până la 3150 Mbps (2167 Mbps pe 5Ghz, 1000 Mbps pe 2.4 Ghz)
– Tehnologie Broadcom® NitroQAM™(1024-QAM) (creștere de viteză de până la 25% pe patru stream-uri)
– Tehnologie MU-MIMO (Multi-User MIMO) (adică patru fluxuri simultane de date, ceea ce permite tuturor dispozitivelor conectate să atingă viteze de până la 4X mai rapide față de routerele cu standardul AC)
– Tehnologie Smart Connect – conectezi fiecare dispozitiv la cea mai buna banda de Wi-Fi (adică dacă ești conectat pe wireless, pe 5Ghz, și semnalul e prea slab, fiind la distanță prea mare de router, device-ul trece automat pe rețeaua de 2.4 Ghz)
– Procesor dual-core tactat la 1.4GHz
– Optiune Airtime Fairness pentru o distribuire Wi-Fi mai eficientă
Mobile App (iOS/Android) pentru configurare și mangement facil al tuturor opțiunilor


Router-ul este destul de măricel, cu patru antene, iar pentru un apartament este mai mult decât suficient.
  • Pe cablu, conexiune 1Gbps RDS, viteza atinsă este de 943 Mbps (download) și puțin peste 500 Mbps, la upload (viteza fiind oricum limitată de RDS la 500).
  • Pe wireless, laptop-ul meu are doar 2.4 Ghz și testul a scos 70 Mbps Down / 65 Mbps Up (excelent, mult mai bine decât am experimentat până acum cu alte routere).
  • Pe telefon, iPhone X, cela mai bun test, aproape de router a obținut viteze de 481 Mbps Down / 542 Mbps Up, pe frecvența de 5Ghz, iar cel mai slab a fost de 103 Mbps Down / 140 Mbps Up. Pe 2.4 Ghz, tot cu iPhone X, 70 Mbps Down / 45 Mbps Up.
  • Ultimul, dar nu cel din urmă, PC-ul cu placă de rețea TP-LINK Archer T9E AC1900 Wireless Dual Band PCI Express Adapter, cu una/două liniuțe de semnal (din trei) prinde viteze de aproape 400 Mbps, atât download, cât și upload.
Mai multe specificații găsești pe site-ul producătorului, iar la eMAG e și o reducere de 200 de lei pentru router-ul TP-LINK Archer AC3150 V2.

Acest articol are 6 comentarii

  1. Mihai

    Este vreun motiv pentru care ai prefera acest model vs un Asus RT-AC87U (exceptand capacitatea totala teoretica mai mare)? Pe un abonament de 500Mbps de la RDS scot 300 Mbps D/L pe iPhone 7Plus.

    1. Ionut Bunescu

      TP-LINK-ul e model mai nou, cu mici avantaje, în rest joacă în aceeași ligă. RT-AC87U-ului meu îi cam pica 5Ghz-ul, trebuia restart la două zile, cel mult… (ultimul firmware, după ce vreun an am stat cu Merlin).

  2. Marian

    Server de vpn stie sa faca? Asus are un avantaj cu asta parerea mea….

  3. Robert

    A se specifica mumimo merge doar cu dispozitivele care au și ele mumimo altfel e degeaba.

Lasă un răspuns