Merită să-ți iei lentile heliomate (fotocromatice)?

Recunosc, am fost reticent înainte de a trece la lentile „heliomate” (că așa le zice toată lumea). Multă lume le consideră bătrânești, asta poate și din cauza faptului că au rămas cu imaginea unor oameni mai în vârstă, care foloseau clasicele rame metalice subțiri și ale căror lentile se înnegreau la soare. Eh, tehnologia a evoluat, iar acum, dacă le și asortezi unor rame potrivite, lentilele fotocromatice pot părea „de soare” pentru majoritatea oamenilor.

Sunt mai multe tipuri de lentile fotocromatice, unele care se activează doar la soare, în exterior (mai exact, în prezența razelor ultraviolete), iar altele care se activează parțial chiar și în interiorul mașinii, de exemplu. Eu am ales lentile din prima categorie, pentru că dețin și o pereche de ochelari de soare cu dioptrii, despre care am povestit aici.

La condus, la mare, în soare puternic, m-am obșnuit să-i folosesc pe cei de soare, pe care îi țin mai tot timpul cu mine, într-un toc plasat în a mea messenger bag. Dar dacă plec cu mâna-n buzunar sau vreau să scap de căratul incofortabil uneori, acum pot să-mi pun pe nas ochelarii cu lentile fotocromatice (heliomate) și n-am niciun stres, nici măcar la condus.

Am ales lentilele Transitions (Signature VII) de la Essilor, cu tratament OptiFog (adică antiaburire, activate de simpla ștergere cu o lavetă specială). Lentilele mele se activează, de la incolor la colorat, doar în aer liber – la interior sau atunci când nu este soare, lentiele sunt perfect transparente. Ele beneficiază de tratamentul Eye Protect System™, care este primul sistem de protecţie inserat în lentilă, ce absoarbe lumina dăunătoare albastră-violet și este imperceptibil datorită moleculelor care neutralizează culoarea galbenă. În plus, lentile protejează ochii și de radiații UV, strălucire și sunt rezistente la zgârieturi, pete, praf și apă.

De asemenea, Tehnologia Smart Blue Filter prezintă și următoarele caracteristici principale:

  • Moleculele care absorb lumina albastră-violet sunt încorporate în material. Acesta blocheză până la 25% din lumina natural nocivă albastră-violet, ceea ce înseamnă că reduce distrugerea celulelor retinale cu 25%.
  • Moleculele specifice pentru culori complementare sunt integrate în material, ceea ce însamnă că nu are niciun fel de nuanță galbenă reziduală sau reflecții albastre.

Pe lângă culorile standard, maro, gri, verde grafit, Essilor a introdus trei noi nuanțe pentru lentilele fotocromatice: amber, saphire, amethyst și emerald, pentru a putea fi asortate la orice culoare de ramă sau stil (foto mai jos). Există și Crizal Transitions XTRActive® (care se activează și în interior), lentile FLASH TO MIRROR activate de Transitions® (cu efect ușor de oglindă), dar și TRANSITIONS® DRIVEWEAR®, lentile de soare adaptabile pentru condus. Detalii aici.


Eu am ales gri, standard, culoare care se potrivește perfect cu a mea ramă de culoare albastru închis. Și da, multă lume m-a întrebat de unde mi-am luat ochelarii de soare, chiar de 1 mai, în Vamă. Las mai jos câteva fotografii unde se pot vedea lentilele activate, în diverse stadii, iar dacă te-ai hotărât și tu să faci trecerea către lentile fotocromatice (heliomate), ia-ți acum voucher-ul de reducere de 100 de lei de pe site-ul Essilor Transitions – tot aici poți afla și mult mai multe informații și detalii despre lentile.




Acest articol are 6 comentarii

  1. ionică

    “Voucherul se descarca si se printeaza, iar apoi se merge cu el la un magazin partener” … pe bune?! Cu atata tehnologie in jur, cautam imprimante sa printam un voucher.

    Pe viitor, roaga-i sa afiseze si preturi pe site (chiar si informative).

    Eu am fost reticent la ultima schimbare de ochelari, desi mi-a recomandat heliomate. La urmatoarea schimbare anul acesta imi voi lua si eu heliomate.

    1. Ionut Bunescu

      Bre, ăsta-i mecanismul. CSF?

      Iar prețuri nu au cum să pună, diferă de optică, plus că dioptria dictează, eu, cu -6.50 sferă și -0,50 cilindru bat spre 2.000 de lei setul de lentile, în timp ce unele de -0,5 pot fi 2-300 de lei bucata.

      1. Maria

        Pot pune un pret recomandat si pot sa-si optimizeze site-ul pentru a afisa pret la toate variantele de dioptrie.

  2. Ionut

    Super frumos comentariul, dar și ochelarii și eu am un – 4,5 tot lentile cilindrice poate o sa iau legătura cu acea firma, nu am un buget așa mare, crezi ca reușesc să-i fac în rate?

Lasă un răspuns