Cele mai bune anvelope de vară

Dacă tot am scris despre motivul pentru care anvelopele mai bune se pun întotdeauna pe puntea spate, acum a venit momentul să vorbim puțin despre cele mai bune anvelope de vară, nu de alta, dar de abia ce mi-am schimbat două dintre ele, așa că hai să vedem ce zice topul ADAC.

În primul rând, două vorbe despre ADAC: este cel mai mare club auto din Germania și Europa, cu peste 20 millioane de membri, înființat în 1903 la Stuttgart. Eh, băieții simpatici de la ADAC au testat 16 tipuri de anvelope de vară,  una dintre cele mai uzuale dimensiuni: 205/55 R16 + 14 tipuri de anvelope mai mici, 175/65 R14.

Golful meu are 205/55 R16, iar acum un an juma, când l-am cumpărat, a venit încălțat cu gume de vară Bridgestone Turanza 001, două cu DOT 2016 și două cu DOT 2017. După cum ziceam, tocmai le-am schimbat pe cele vechi (2016) cu unele noi, DOT 2019, același model, puțin îmbunătățit, Turanza 005. Habar nu aveam ce inspirat a fost francezul (primul proprietar) care a ales acest model de Bridgestone, nu de alta, dar s-a clasat pe locul al doilea în topul ADAC 2018. Sunt puțin zgomotoase, comparate cu anvelopele de iarnă Nokian WR D4 (culmea), dar până și descrierea lor o confirmă, 71 db VS 69 db. În rest nu am ce să le reproșez, sunt ce trebuie.

*UPDATE – recomandat este să-ți schimbi toate cele patru anvelope, alegând același model. Cazul meu este unul atipic, unde având profil de 7 mm la două și de 4-5 mm la celelalte două (așa am cumpărat mașina, cu unele DOT 2017, altele DOT 2016), am ales să le upgradez la modelul nou al aceleiași anvelope (Bridgestone T005 în loc de T001) doar pe cele de 4-5 mm, nu să aștept “românește” până la limita legală de 1,6 mm. La anul le voi schimba și pe celelalte, nefiind vreo diferență sesizabilă, la ~5.000 de km, cât fac eu pe sezon.*

Așadar, în cazul în care nu v-ați schimbat încă anvelopele de iarnă cu cele de vară sau dacă aveți nevoie de o recomandare de gume bune de vară, aruncați un ochi pe topul de mai jos:

Mai multe detalii, aici, notele și rezultatul total fiind ale utilizatorilor tyrereviews.co.uk. Detalii despre ordinea topului ADAC, aici. *** Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Acest articol are un comentariu

  1. ionica

    Michelin si restul.

    Am avut Michelin de iarna aduse din USA (asa a venit masina cand am cumparat-o) apoi am luat eu Michelin X green saver care nu sunt zgomotoase, ruleaza foarte bine, aderenta pe asfalt si consum mic de carburant.
    Mi-am luat Hankook Ventus Prime 3, consum de carburant cam 1.5l in plus, zgomot mult mai mare dar se comporta bine.

    Daca vrei calitate, Michelin, daca vrei doar cauciucuri, orice altceva

Lasă un răspuns