Mai bine o carantină dură și scurtă, decât una lejeră și lungă

Menționez încă de la început că sunt alături de cei din horeca și e tristă situația, mai ales acum, odată cu venirea iernii, dar tre să tragem cu toții la aceeași căruță, dacă vrem să ne fie bine. Însă e greu de tot, covidioții cred despre toate persoanele publice (care s-au infectat cu Covid-19) că au luat bani ca să declare asta, inclusiv Codin f*cking Maticiu, Andi Moisescu sau Simona Halep.


Da, e complicat, sute de mii de oameni afectați financiar și milioane de români loviți direct (social, psihologic, financiar și nu numai), dar tre să acceptăm că nu vom scăpa prea iute de această pandemie, tot ce putem face e să trecem mai ușor prin ea. Citisem undeva, și țin să fiu de acord, că nu prea avem șanse de reușită în războiul contra Coronavirus, cel puțin nu mai devreme de 2024-2025, când poate în scriem epitaful.

Nu va apărea prea curând un vaccin 100% funcțional, pe care să ni-l administrăm cu toții, ca mai apoi să revenim la viața normală de dinainte. Suntem naivi dacă putem gândi că ne vom întorace vreodată la traiul obișnuit. Niciun vaccin nu va putea să ne scape de amenințare, cel puțin nu într-un viitor prea apropiat.

Da, plâng de dorul unui festival, tânjesc la un city break precum un cățel nescos în parc de o lună. Mor de oftică pentru că nu mă pot hăhăi la bere cu familia extinsă, prietenii, colegii, amicii. Aș dansa Brașoveanca, Dansul pinguinului, Meneaito și orice dans tâmpit de pe TikTok, doar să mai merg la o nuntă. Dar sunt conștient că tre să mai avem răbdare, multă răbdare.

Așa că decât o carantină lejeră și lungă, mai bine una dură și scurtă. Fix de asta avem nevoie acum, mai ales că deja s-a dus vara, e frig afară, nu o mai ardem prin Grecia, Vamă sau alte aglomerări. Alte țări, mai spălate decât România, deja au luat astfel de măsuri (UK, Germania, Franța, Spania), iar cel mai bun exemplu vine din Australia, unde au și rezultate: sâmbătă, 31 octombrie 2020, pentru prima dată, din 9 iunie, au înregistrat zero cazuri de Covid-19, marcând o etapă majoră în lupta țării împotriva virusului. Doar că ei, în Melbourne, au avut o carantină strictă de 112 zile (da, o sută douăsprezece zile, adică aproape 4 luni). Acestea au inclus plasarea locuitorilor din Melbourne într-o carantină strictă de șapte săptămâni și interzicerea aproape tuturor călătoriilor în aer liber. De asemenea, guvernul federal a închis frontierele statului pentru călătorii neesențiale. Deși decizia de blocare a orașului Melbourne a fost nepopulară pentru unele persoane, până la sfârșitul lunii septembrie cazurile au scăzut la sub 100 pe zi, permițând guvernului să înceapă ridicarea restricțiilor.

Deci, cum preferați cafeaua carantina: lungo leggero sau espresso/cortado?


PS: Prefectura Capitalei a anunțat luni măsurile în vigoare odată cu prelungirea restricțiilor pentru București, din cauza menținerii unui grad ridicat de infectări la nivelul orașului (3,91/1.000 de locuitori). Companiile trebuie să introducă program de lucru pe mai multe grupe, pentru a nu nu supraaglomera transportul în comun.

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât luni să se mențină pentru următoarele 14 zile, începând cu ora 00.00 a zilei de 03.11.2020 până la ora 24.00 a zilei de 16.11.2020, următoarele măsuri:

  • obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;
  • interzicerea organizării și desfășurării activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
  • interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;
  • activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
  • interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
  • suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ, aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții on-line).
  • detalii pe digi24.ro

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns