Cum a devenit Lambrusco vinul meu preferat

Am mai scris eu că la aproape 34 de ani nu știam că un aparat de aer condiționat obișnuit nu introduce aer proaspăt de afară și au sărit să mă sfâșie în comentarii toți judecătorii internetului, români care se pricep la toate, dar sper că scap mai ușor de data aceasta, când voi spune că de abia în ultima zi din 2020 am băut Lambrusco pentru prima oară și a devenit instantaneu vinul meu preferat.


Gusturile se mai schimbă, am mai povestit, de exemplu eu nu suportam ginul, iar de câțiva ani este licoarea preferată care nu-mi lipsește din casă, în special Whitley Neill. La fel, m-am orientat de câțiva ani spre rom, de preferat cel spiced, Bumbu fiind alesul. Iar spre vin m-am dus odată cu vârsta, pentru că înainte foarte rar degustam un pahar, poate la vreun eveniment, acum este băutura oricărei mese cu prietenii. Acasă beau mai rar, căci soția nu gustă deloc alcool, iar cum eu beau mai mult decât responsabil (ceea ce vă recomand și vouă), e păcat de vin să-l deschid și să-l uit în fridiger.

Revenind la vin, preferam alb, merge și rose, sec sau demisec,  niciodată demidulce sau dulce. Rar beau spumant/prosecco/champagne/frizzante, dar Lambrusco mi-a schimbat percepția, am gustat un rose, apoi unul alb și deja am comandat un bax de 6 sticle, doar e Sf. Ion, așa că tre să cinstesc câteva persoane în weekend.

Pe scurt, Lambrusco este denumirea unui strugure italian de vin roșu și a vinului obținut din aceștia. Strugurii și vinul provin din patru zone din Emilia-Romagna și una din Lombardia, în principal din provinciile centrale Modena, Parma, Reggio-Emilia si Mantua. Între 1970 și 1980, Lambrusco a fost cel mai importat vin din Statele Unite. În acest timp, Lambrusco a început să fie produs și alb sau rose. Desigur, este un vin IGT (cu indicație geografică), deci poate fi produs doar în zonele menționate mai sus.

Am încercat unul roșu, originalul, cum s-ar zice, dar a fost sec și nu prea gustos, așa că vă recomand alb sau rose, ambele dulci, mă rog “Amabile” (adică dulce, dar nu foarte dulce), pe testate, fix ce am cumpărat eu, ca să mergeți la sigur. Lambrusco Dell’Emilia (Rose di Bacco) e ușor acidulat, slab alcoolizat, doar 7,5% vol, costă sub 30 de lei sticla, se găsește ușor în orice supermarket mare sau direct pe eMag – alb aici, rose aici. Am cumpărat și Lambrusco rose de la Zarea, dar n-am apucat să-l testez.

Dacă aveți și alte recomandări, dați cu bule în comentarii, mulțumesc spumos – nu de alta, dar sigur va fi băutura verii 2021 (măcar pentru mine și deja câțiva prieteni care ne-am îndrăgostit de Lambrusco).

Acest articol are 2 comentarii

  1. Alice

    Iti recomand de la lidl lambrusco, roșu, demidulce, usor acidulat ( în mod normal îl găsești la orice lidl , au fost perioade când a lipsit de la raft gen 1-2 saptamani)

    1. Ionut Bunescu

      Auzisem la un amic, cândva. Am aruncat o privire prin Lidl de câteva ori, nu l-am găsit, am mers mai departe. Acum, că am prins gustul, mă voi uita cu atenție, mulțumesc! 😀

Lasă un răspuns