De ce Bucureștiul a devenit o mare parcare

Nu, nu pentru că azi a plouat, fiind o veritabilă zi de toamnă târzie, în loc de ultima zi de primăvară. Ci pentru că pandemia ne-a schimbat cu totul, de la obiceurile de consum, programul de somn, transportul prin oraș, cum facem cumpărăturile și multe altele. Iar în ceea ce privește aglomerația din capitală, cea din trafic, știu cum am ajuns așa, nu de alta, dar și eu fac parte din problemă (uneori).


Păi treaba e simplă, și vine fix ca un bulgăre de oțel vopsit metalizat, care a început să se formeze încă din vara lui 2020. Inițial, cât erau restricțiile de circulație, s-au înmulțit livratorii. Apoi, odată cu relaxările, au început oamenii să circule mai des, dar nu cu transportul în comun, ci cu propriile mașini: unele noi, pe care și le-au cumpărat cu banii puși la ciorap, economisiți într-un an fără vacanțe, dar și altele care stăteau mai mult în parcare. Eh, fix din a doua categorie fac și eu parte: am mai povestit, mi-am cumpărat mașină ca să mă folosesc de ea la nevoie, nu să-mi fie umbrelă atunci când plouă sau fotoliu nervos, atunci când merg la birou.

Am folosit dintotdeauna transportul în comun, mașina familiei a apărut de abia la final de 2017. Chiar și cu mașina în parcare (loc plătit, relaxat, dandy, țigara în colțu’ gurii, you know), nu o scoteam decât la nevoie, oricât mișto făceau unii amici: foloseam mașina în weekend, în deplasări, seara dacă pleacam de acasă, DUPĂ job. La serviciu, atât eu, cât și soția, mergeam cu metroul: mai ieftin, mai eco, mai relaxant + că făceam și mișcare până la metrou, apoi până la birou și retur.  Doar că acum utilizăm mașina mult mai des, mergem la cumărături doar cu mașina (rar, dar cu mașina, căci cumpărăm mai mult, ca să ajungem în supermarket doar de 2-3 ori pe lună), la serviciu am mai ajuns cu treabă.

Doar că acum reîncepe din ce în ce mai multă lume să revină la birou, câte-o zi, câte-o săptămână, două zile de la birou, trei de casă, iar mulți dintre noi (cei care foloseam transportul în comun) acum mergem cu mașina, ca să evităm băile de mulțime, chiar dacă suntem vaccinați, asta nu înseamnă că nu putem să ne împrietenim cu nea Covidu, așa că dacă tot l-am fentat până acum, încercăm să îl evităm în continuare (nu de alta, dar mijloacele de transport în comun se află în topul locurilor unde te poți infecta).

Da, e greu să găsești loc de parcare, stai mult în trafic – din fericire (încă) nu sunt nevoit să merg zi de zi la birou –  dar recunosc că și eu sunt de vină pentru că Bucureștiul a devenit o mare parcare. Între timp, poate ne vaccinăm și noi mai cu talent, o să fie mai bine și în România, și va fi din nou safe să folosim mijloacele de transport în comun, fără grija că mulți covidioți nu poartă mască.


Lasă un răspuns