De la primele glugi, la primul hanorac cu glugă și gecile cu glugă

Am mai zis-o – acum câțiva ani, pe Facebook – să trăiască (heh) inventatorul glugii, că bună treabă a făcut. Și spun asta în fiecare sezon rece, dar de abia acum am fost curios să caut care e istoria glugilor, când au apărut, cine le-a inventat. Iar dacă primul hanorac cu glugă a apărut acum mai puțin de 100 de ani, primele glugi au peste 3.000 de ani vechime. Mai multe detalii, mai jos.


Se pare că originile hainelor cu glugă pot fi urmărite până la cel mai vechi text asirian, din secolul al XIII-lea î.Hr. Cu peste 3.000 de ani în urmă, tradițiile de acoperire a capului existau deja în religiile din acea vreme.

Iar hanoracul cu glugă (sau „hanoracul” cum îi spunem cu toții) a fost inventat în anii 1930 de Knickerbocker Knitting Company, care în cele din urmă a devenit brand-ul „Champion”. Universitatea din Michigan a observat durabilitatea și funcționalitatea hainelor făcute Knickerbocker și a invitat compania să creeze primul hanorac cu glugă pentru echipele lor sportive. Aceste hanorace au fost, de asemenea, vândute lucrătorilor din depozitele frigorifice și aroboriștilor.


Mai târziu, pe măsură ce cultura hip-hop a început să apară pe scena muzicală underground din New York, în anii ‘70, hanoracul a devenit uniforma MC-iilor, artiștilor graffiti și b-boys. În cele din urmă, filme precum Rocky au ajutat la ascensiunea hanoracului de la o reprezentare subculturală, la popularitatea generală la mijlocul anilor ‘70. Impulsionat de popularitatea în creștere a muzicii hip hop, hanoracul și-a găsit drumul în modă, designeri precum Giorgio Armani, Tommy Hilfiger sau Ralph Lauren adoptându-și astfel aspectul urban în colecțiile viitoare.

Despre gecile cu glugă nu am găsit informații – probabil pasul de la hanorac, la geacă, a fost unul ușor și care a venit natural – dar mă uit în garderoba mea și toooate gecile au glugă, ba chiar am și un palton cu glugă, pe care îl ador, deși are vreo 8 ani, nu renunț la el decât dacă se va rupe sau păta iremediabil.

Dacă moda din copilăria mea era să ai o geacă de bărbați din aia cu două fețe, roșie / negră, acum, de la o vârstă, le cauți pe cele mai comode, mai ușoare, cu puf natural sau sintetic, care sunt super călduroase, dar și cât mai subțiri, iar dacă se poate să fie și cât mai casual, să meargă oriunde, deja ești norocos.

Voi cum preferați gecile, cu sau fără glugă?

Lasă un răspuns