În sfârșit poți comanda online, în România, medicamente OTC (fără rețetă)

Deși a fost adoptată încă din iulie 2018, de abia în aprilie 2019 a intrat efectiv în vigoare legea prin care farmaciile pot vinde pe internet medicamentele fără rețetă, cunoscute în limbajul de specialitate drept medicamente over-the-counter (OTC). Farmaciile au trebuit mai apoi să se acrediteze la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), pentru a putea vinde efectiv online medicamente fără rețetă, iar acest proces a fost unul de lungă durată (de, România), din moment ce de abia la final de 2020, început de 2021, au început farmaciile să vândă online.


Era chiar frustrant că nu poți comanda online un ibuprofen sau un paracetamol, mai ales acum, în pandemie, când mulți am făcut majoritatea cumpărăturilor online. În multe țări din vest, poți cumpăra ibuprofen și alte pastile OTC direct de la supermarket, numai în România trebuia să te duci personal la farmacie, bine că nu-ți cereau și dosar cu șină.

Chiar mă ofticam atunci când făceam o comandă la Farmacia Tei, că pentru paracetamol, ibuprofen sau acetilcisteină, trebuia să dau o fugă la farmacie, căci nu puteau fi comercializate online.

Dar cum ieri am primit un newsletter de la Farmacia Tei (despre care am mai scris aici), am aflat că în sfârșit poți comanda online, și în România, medicamente OTC (fără prescripție medicală). Din câte văd pe site-ul Ministerului Sănătății, acum sunt doar 76 de farmacii care au fost autorizate pentru comercializarea de medicamente online (lista este aici).

La o simplă căutare pe Google eu am găsit deja câteva:

  • Farmacia Tei (livrare doar în București, probabil așa se dau autorizațiile, citisem undeva că livrarea medicamentelor fără rețetă trebuie să se facă doar în mașini echipate cu sisteme care controlează temperatura, din rațiuni de siguranță, pentru a nu altera calitatea medicamentelor)
  • pfarma.ro (nu menționează dacă livrează doar în București)
  • Dr. Max (nu menționează dacă livrează doar în București)
  • Helpnet (nu menționează dacă livrează doar în București)
  • Farmacia la preț mic (livrare doar în București și Ilfov)
  • Minifarm (nu menționează dacă livrează doar în București)


Mai multe detalii, în reportajul Știrile ProTV, din mai 2019, în care este explicat și faptul că nu poți comanda 30 de cutii de ibuprofen.


Acest articol are 3 comentarii

  1. Monica

    Partea mai puțin bună este că, deocamdată, cel puțin pe farmacia tei, nu poți adăuga în aceeași comanda medicamente și produse non-farma. Prin urmare, dacă dorești din amândouă, sunt necesare comenzi separate cu taxă de livrare la dublu.

    1. Ionut Bunescu

      Mi-era frică de asta… și tocmai mi-ai adeverit-o. Măcar e un început.

Lasă un răspuns