Europol a destructurat malware-ul de tip bancar EMOTET. Află dacă adresa ta de email a fost infectată.

Probabil vă aduceți aminte de atacurile cu malware de tip EMOTET, care au blocat companii întregi, chiar și spitale, care a afectat și persoane fizice, pentru deblocare cerând plata în Bitcoin. EMOTET infecta computerele cu Windows, prin intermediul link-urilor sau a fișierelor infectate, atașate în e-mail. Principalele informații vizate inițial erau cele de ordin financiar, dar ulterior EMOTET a evoluat în complexitate și a dobândit capacitatea de a efectua alte atacuri în interiorul unui dispozitiv. Ținta primea mesaje care de regulă păreau să provină de la adrese legitime, instituții sau chiar persoane fizice. Mai mult, în anumite cazuri mesajele puteau proveni direct de la o sursă reală, dacă aceasta fusese deja infectată cu EMOTET.


Europol a declarat miercuri, 27 ianuarie 2020, că a destructurat sistemul de piraterie EMOTET folosit pentru a fura miliarde de dolari de la întreprinderi și cetățeni privați din întreaga lume. Anchetatorii au preluat controlul asupra infrastructurii sale într-o acțiune internațională coordonată de Europol și Eurojust, cu ajutorul autorităților din Țările de Jos, Germania, Statele Unite, Regatul Unit, Franța, Lituania, Canada și Ucraina.


Europol recomandă utilizatorilor să își verifice cu atenție e-mailul și să evite deschiderea mesajelor și în special a fișierelor atașate de la expeditori necunoscuți: “Dacă un mesaj pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil că așa este, iar e-mailurile care imploră o acțiune de urgență ar trebui evitate cu orice preț”. Anchetatorii au descoperit o bază de date care conține adrese de e-mail, nume de utilizator și parole furate de Emotet, iar utilizatorii pot verifica dacă adresele de e-mail au fost compromise, aici:

https://www.politie.nl/themas/controleer-of-mijn-inloggegevens-zijn-gestolen.html

(Atenție, textul în engleză este la final, dacă nu înțelegeți olandeză, unde scrie că după ce ai introdus adresa de email, vei primi un mail doar dacă adresa ta este regăsită printre cele infectate și descoperite în timpul anchetei. Am testat și eu, din fericire nu am primit niciun răspuns.)


Surse și mai multe detalii: Biziday, Europol, Cert.ro

Lasă un răspuns