Câteva funcții foarte mișto din iOS 14

Deși multă lume e încântată de posibilitatea de a personaliza ecranele cu diverse culori și widget-uri care mai de care… eu am deja o vârstă, nu-mi trebuie Hi5 pe telefon, așa că momentan am remarcat trei funcții foarte faine pe care am zis să nu le țin doar pentru mine. Așa că dacă aveți un iPhone cu iOS 14, aruncați o privire mai jos.


Cea mai utilă chestie mi se pare partea de accesibilitate cu double tap & triple tap. Pe scurt, dacă bați cu degetul de două/trei ori, pe spatele telefonului, poți activa niște funcții personalizate. De exemplu eu mi-am setat ca telefonul să facă screenshot, la double tap și să revină la ecranul principal, la triple tap.

Pentru activare, trebuie să urmezi acești pași: Settings / Accessibilty / Touch / Back Tap, apoi alegi ce funcție să fie declanșată la double/triple tap, dintr-o varietate de opțiuni: App Switcher, Control Centre, Home, Lock Screen, Mute, Notification Centre, Reachability, Screenshot, Shake, Siri, Spotlight, Volume Down, Volume Up, AssistiveTouch, Classic Invert, Magnifier, Smart Invert, Speak Screen, VoiceOver, Zoom, Scroll Down, Scroll Up sau orice Shortcut pe care îl aveți instalat.




Altă funcție tare de tot mi se pare treaba cu Automation, din Shortcuts, prin care poți seta ca telefonul să redea anumite sunete când este pus la încărcat/scos de la încărcat, când primești un mail de la o anumită persoană, un sms de la soție, când te conectezi la WiFi-ul de acasă, când procentul bateriei scade sub un anumit procent și multe altele.

Desigur, telefonul poate rula și alte automatizări, nu doar să redea anumite sunete (de exemplu: Read text, chiar și în limba română, precum: Bine că m-ai pus la încărcat / Te caută nevasta / Nu mai ai baterie, bă! / altele, de exemplu poți seta ca dacă apeși pe Snooze. la alarma de dimieață, să fie apelat cineva din agendă… gen șeful, #trololololo. Sau să fie creată o nouă alarmă, să fie readată o anumită melodie din Apple Music, să ruleze o anumită aplicațe sau un script.

Treaba e super faină și este ușor de setat. Ai nevoie de aplicația Shortcuts (de la Apple), apoi apeși pe Automation, Create Personal Automation și îți faci de cap. Detalii, în clipul de mai jos (cum să setezi sunete pentru când telefonul este pus sau scos de la încărcat).



Sound Recognition este chiar o funcție revoluționară, în special pentru cei cu deificiențe de auz, dar și pentru cei care stau toată ziua cu căștile pe urechi, fie ei gameri sau corporatiști care nu mai ies din conferințele de pe Teams ori Zoom.

Sound Recognition funcționează cam așa: accesezi Settings, Accessibility, Sound Recognition, Sounds. Apoi alegi ce sunete vrei să fie detectate de către telefonul tău: alarmă de incendiu/sirenă/fum, sunete de animale (câine sau pisică), sunete făcute de către aparatele electrocasnice, claxon de mașină, sonerie de la casă, zgomotul unei bătăi în ușă sau a apei care curge de la robinet + sunete precum țipat sau copil care plânge. La mine sunt disponibile toate, mai puțin Shout/Țipat.




Lasă un răspuns