Kumfu aventura din Mexic: Cancun + Holbox Island

Dacă în vară povesteam despre cum ne-am pregătit trei ani înainte de nebunia din New York și Miami, acum treaba a fost mult mai simplă. Am văzut niște oferte la bilete de avion la Air France, am vorbit cu Ioneștii, și am hotărât să avem parte cu toții de o premieră: o vacanță la mare, la soare, când e frig și iarnă în România. Bam! Ce a urmat… vedeți mai jos, cu detalii complete despre transport, cazare, locuri de vizitat, mâncat, făcut shopping și alte atracții.

 

TRANSPORTSpre finalul lui august 2019, în promoția de la Air France, am reușit să luăm biletele de avion spre Cancun la un preț excelent, 660 de euro de om, cu bagaj de cală inclus. Iar pentru că suntem înscriși și în programul Flying Blue, aveam posibilitatea de a avea încă un bagaj de cală + priority boarding și alte beneficii. Am avut escale în Paris, atât la dus (3h35min), cât și la întors (1h50min).

În Cancun, am închiriat mașină de la Hertz (cu rezervare din august), am primit un Nissan X-Trail, pentru care am plătit aprox. 300 de dolari pentru 4 zile, cu additional driver (doar cu un șofer ar fi fost vreo 240). La plecare spre Insula Holbox, am lăsat mașina la aeroport, urmând să luam un autocar spre Chiquila, iar apoi un feribot. Eh, treaba a fost puțin diferită față de ce rezervasem noi pe site-ul ADO (un mare transportor mexican, cu flotă foarte ok de autocare dotate cu AC, WC, alea-alea) – noi am cumpărat online bilete Cancun Airport – Chiquila, dar la aeroport am aflat că sunt, de fapt, de la autogara din centrul Cancunului, motiv pentru care, pe lângă cei 286 de pesos (per bilet, cam 65 de lei per segment), am mai plătit câte 94 de pesos pentru biletul aeroport-centru. Total, 286+286+94+94 = 760 de pesos (175 de lei)/om transportul cu autocarul din Cancun până la feribotul din Chiquila și retur.

Din Chiquila am luat feribotul 10 km, până pe Insula Holbox, 200 de pesos/drum/om, deci 400 de pesos (92 de lei) dus-întors/om. Biletele se iau direct de la fața locului, sunt gherete dedicate celor doi transportatori – 9 Hermanos și Holbox Express. Feribotul ciculă la fix sau la și jumate, de dimineața până seara.

Odată ajunși pe insulă, în Holbox, transportul se desfășoară doar cu mașinuțe de golf, care sunt taxiurile lor – aproape orice cursă costă 50 de pesos (11 lei), iar noaptea tariful este dublu. Partea populată a insulei (și pe care poți merge pe drumuri) este foarte mică, 5 km lungime și 1 km lățime, deci ai zice că poți merge pe jos peste tot, însă drumurile sunt parțial cimentate, majoritatea sunt din pământ, iar noaptea doar centrul este iluminat stradal. Mai mult am plătit când am fost să vedem bioluminiscența, dar despre asta discutăm mai încolo puțin, pentru că nu a inclus doar deplasarea.

 

 

Iar într-o zi, am închiriat o mașinuță de golf, să ne plimbăm pe toată insula. Așa am descoperit locuri faine pe care nu le-ai fi putut vedea la pas, am fost la plaja unde am văzut flamingo și ne-a fost super utilă. Nu cred că are rost să închiriezi pentru mai mult de patru ore, că n-ai ce face cu ea, mai bine dai 50 de pesos la taxi. Costul pentru cele 4 ore de închiriere a fost de 700 de pesos (160 de lei), încap patru persoane în mașinuță + bagaje, la nevoie, iar pentru închiriere prezinți pașaportul și permisul, acesta din urmă rămâne ca garanție, până la întoarcere.

 

 

CAZARECa și în State, am împărțit aventura, așa că am stat primele 4 nopți în Cancun, în zona hotelieră, iar următoarele 4, pe insulă, în Holbox. În Cancun am ales hotelul Emporio Cancun, unde o cameră dublă, cu Sea View, a costat 656 de dolari americani, deci cam 700 de lei pe noapte, cu toate taxele incluse (inclusiv cea de oraș). Nu am ales cu mic dejun inclus, ar mai fi fost 17USD/zi, dar am mâncat de două ori la ei, plătind 19 USD la fața locului, pentru bufet suedez cu de toate.

 

 

 

În Holbox, prețurile sunt ceva mai mari, la Spirit Holbox am dat 902 dolari pentru o cameră dublă (cu Sea View), patru nopți, cu mic dejun inclus. Cam 970 de lei pe noapte, dar experiența este incredibilă. Am văzut cel mai frumos apus ever, aveam hamace în apă, apa super curată față de alte zone de pe Insulă, am văzut șopârle și iguane fix în curtea hotelului, iar păsările de pe bârnele din apă erau fascinante.

 

 

 

 

 

 

 

LOCURI DE VIZITAT, MÂNCAT, FĂCUT SHOPPINGImediat ce am ajuns la hotel, am traversat la Oxxo, un fel de Mega Image al lor, și ne-am cumpărat cartele de internet. Am ales operatorul Telcel, părea a fi cel cu cea mai bună acoperire (a funcționat decent 4G chiar și pe insulă, dar mai sărea și pe 3G destul de des). Pentru un SIM + opțiune cu 12 GB incluși (disponibili și pentru hotspot), am plătit 57 de dolari, deci 245 de lei. Suficient net pentru două persoane, 8 zile, plus că la hoteluri ai WiFi, dar mai slăbuț la restaurante, mai ales pe insulă.

Ah, e recomandat să schimbați dolari în pesos, cursul BNR zice că 1$ = 18,73 pesos, noi am schimbat la 17.75, la o casă de schimb din Cancun. Cică ar fi ok să scoți și pesos direct de la bancomat, dar nu știi cum sunt comisioanele, vorba aia, ce-i în mână nu-i minciună. În Cancun poți să plătești cam peste tot cu cardul, așa că eu am folosit Revolut, pe care am avut lei convertiți în pesos, la curs excelent. Atenție la meniuri, semnul de dolar este folosit și pentru pesos, nu doar pentru dolarii americani, deci nu vă speriați când vedeți că un burger costă 289$, de fapt e 15,5 USD / 67 de lei.

Desigur, prima oprire a fost la Hard Rock Cafe Cancun, unde am băut un cocktail cu rom și mango, Mariciu a testat trei margarita diferite, câte un pulled pork sandwich (fetele) și local burger, băieții. Super bun, ca de obicei.

Următoarea seară, după ce am tot stat pe la piscina și plaja hotelului, am dat o fugă spre un centru comercial stradal, foarte mișto, Isla Shopping Village, unde fetele au cumpărat IAR lumânări de la Bath & Body Works, asta pentru că la reduceri sunt de trei ori mai ieftine ca în România, altfel sunt doar de două ori. Adevărul e că lumânări care să miroasă mai bine și mai intens decât astea… nu prea am văzut. Le găsiți și pe notino.ro (link aici), pot fi un cadou foarte mișto, la nevoie.

 

 

 

A urmat cina la Taco y Tequila, un excelent restaurant cu specific mexican, unde am lăsat vreo 300 de lei pe patru feluri de mâncare, trei margaritas, o limonadă și o apă.

 

 

Apoi am fugit la Coco Bongo, un club unde am trăit o experiență neașteptat de mișto, zeci de acrobați, show-uri musical tribute excelente, pasaje din filme celebre recreate, alături de momente ale unor sosii de artiști mișto precum Michael Jackson, Queen, Madonna, J.Lo, The Mask, Batman, Spiderman și muuulți alții. Costul biletelor este de 75 USD, cu open bar, în picioare, fără masă, și 140 de USD de persoană, cu loc la masă și băuturi premium (câte vrei), plus acces prioritar, nu mai stai juma de oră la coadă. Noi am luat biletele de la intrare, e mai ok așa, decât de pe site, că se ocupă cineva personal de tine, de la intrare, până la locul tău.

 

 

 

 

 

 

Apoi, ziua următoare, partea bunesciană a dat o fugă la Hard Rock Hotel din Cancun, unde au un Rock Shop foarte mișto, Diana și-a luat un tricou, ca de obicei, iar eu am ales șapcă, de data aceasta, era prea mișto colorată ca să nu o cumpăr. Iar grădina și curtea din față, de sus, se văd ca o chitară!!!111

 

 

 

Imediat după am fugit să cântăm, dansăm și să ne pupăm cu delfinii, la Dolphinaris, unde am aflat că delfinii trăiesc cel mult 15 ani, liberi, în ocean, iar în locuri special amenajate pentru ei, cum era Dolphinaris Cancun, pot trăi până la 60 de ani, fiind îngrijiți si supravegheați permanent, hrăniți regulat și având toată atenția de care au nevoie. Noi am înotat alături de Asia și España, mamă și fiică (28 și 8 ani), iar zâmbet ca cel de mai jos, mai rar la mine. Cei de acolo ne-au explicat mai multe despre viața delfinilor și un mare accent l-au pus pe protejarea planetei de poluare, în special de plastic și ne-au pus să promitem că vom încerca să poluăm mai puțin, pentru că NOI suntem oceanul, cu toții. Am plecat super emoționați și entuziasmați de acolo, vă jur.

Costurile nu sunt mici, 119 USD de persoană (deci x2) + 119$ pentru a primi fotografiile în format digital. Mai adaugi cost pentru lockere și prosoape și ajungi la 400 USD pentru două persoane.

 

 

 

 

 

Pe drum către hotel, am oprit să facem poze la semnul CANCUN, unde stai cam juma de oră, sunt mai mereu 20-30 de oameni la coadă.

 

 

 

Iar seara am ajuns la unul dintre cele mai bune restaurante din Cancun (locul 23 din 1137, conform TripAdvisor), unde au seafood, dar și grill și international food, că altfel nu veneau fetele cu noi :)) – Crab House Cancun a fost una dintre cele mai bune experiențe ever, salivez și acum gândindu-mă la preparatul minune: Lobster Tail Rockefeller Style (lobster tail cooked with spinach and gouda cheese au gratin and pasta with parmesan cheese). Am leșinat, acum numai lobster/homar caut prin meniurile restaurantelor din București, deși știu că nu se va compara cu homarul acela proaspăt, din Marea Caraibilor. Aici a fost și cea mai mare notă de plată… 1155 de pesos (265 de lei porția mai sus menționată) + cam 40-50 de lei o margarita, 10 lei limonada, 40 de lei lava cake. Total, cu tot cu tips de 15% inclus, 1280 de lei pentru patru persoane (patru porții de mâncare, 5 margarita, apă, limonadă, două deserturi), decent, la un restaurant de top din București, sărea sigur spre dublu. Ah, apropo, homarul viu de mai jos avea puțin peste 2 kg și costa cam 800 de lei, preparat la abur sau grătar, cu paste alături.

 

 

 

 

 

În dimineața următoare, ne-am trezit la 6 și am fugit spre Tulum, mai exact la o cenotă (o groapă naturală care rezultă din prăbușirea stratului de calcar, expunând apoi apele subterane, cenotele sunt în special asociate cu Peninsula Yucatán din Mexic, și se spune că ele au fost folosite de vechii mayași pentru a aduce jertfe. Grand Cenote a fost cea aleasă de noi, se deschide la 8:10 dimineața, costul accesului este de 200 de pesos de om (46 de lei). Mai dai apoi 30 de pesos pe locker, 50 de pesos pe vestă sau 80 de pesos pe echipament de snorkeling, în funcție de ce ai nevoie. Apa are până la 11 metri adâncime, este cea mai limpede apă care poate exista, prin grote sunt lilieci care zboară, iar prin apă poți vedea broaște țestoase. Mai multe detalii, în clipul dedicat de la final. Pe scurt, o altă experiență unică și foarte mișto.

 

 

 

 

După vizita la cenotă, ne-am relaxat toată ziua pe plajă în Tulum, adevarata destinație de fițe, zice lumea. Foarte mișto la Ziggy Beach Bar, mic dejun excelent (detalii, în vlog-urile de la final). Pe parcare dai 100/200 de pesos, depinde de loc, dar poți găsi și locuri fără plată (doar în Cancun). Oricum, pe o masă bună, mâncare și băutură, poți lăsa de la 30 de lei în sus, de obicei 50-75 de lei.

Apoi am stat la un alt beach bar (Villa Las Estrellas), unde consumația minimă era de 500 de pesos (115 lei) de om, în alte părți era 2.000 de om. Dar ne-a bătut aici un vânt, zici că era din Vaslui… aveam nisip și în cele mai ascunse locuri.

 

 

 

 

Seara s-a încheiat la Bubba Gump, un restaurant care va stârni emoții în fanii filmului Forest Gump. Experiență americană, foarte mișto, prețuri decente, am lăsat 400 de lei pentru patru persoane, patru feluri principale, un aperitiv și patru băuturi. Creveții sunt excelenți, mai ales cei la grătar, iar coastele se împrietenesc repede cu ei.

 

 

 


Și cam asta a fost în Cancun și împrejurimi, urmează locuri faine de pe Isla Holbox:

Șocul este destul de mare, la coborârea în Chiquila, după ce ai mers 150 de km cu autocarul, te trezești pe niște ulițe prăfuite, cu trollerele de 23 de kg târâte prin pământ, zici că eram în Asia Express :))

Dar e ok, poți alege să râzi 3 minute, cât mergi 200 de metri până la feribot sau să plătești un biciclist să te care, cu tot cu bagaje… mai ales dacă ai tocuri cui, cum am văzut o tipă. Mă rog, 25 de minute cu feribotul, 10 minute cu mașinuța de golf și ne-am cazat la Spirit Holbox, de unde nici n-am mai ieșit în prima zi. Nici nu aveam de ce, bere rece la 70 de pesos, mâncare bună, margarita excelentă, piscină pe hotel, vedere superbă către apus, mai bine nici că se putea. Prețurile la hotel au fost mai mari decât la localurile din centru, unde pe o bere dădeai 40-50 de pesos, iar pe un fel de mâncare nu dădeai 200-300 de pesos, ci 100-200 cel mult, o margarita costa 100, nu 200 de pesos și tot așa,  dar experiența de a le avea pe toate la botul leneșului… costă.

 

 

 

Pe plajă, a doua zi, am stat la soare ca șopârlele, am luat mango de pe plajă, două bucăți 50 de pesos, nucă de cocos tot 50 de cocos, pe care după ce o secai de suc, vânzătorul ți-o și spărgea, ca să poți mânca miezul. Făinuț. În Holbox e același nisip alb (din corali) precum în Cancun, doar apa nu e de acel albastru incredibil de curat, ci este verde-albastruie și nu așa de limpede precum cristalul, dar e mai liniștită și crește nivelul foooarte greu.

Mare atenție la țânțari, sunt teroriști, în nici 5 minute de la lăsarea serii, m-au ciuruit pe picioare, am aproape 20 de ciupituri. În cameră am avut două aparate, unul cu pastile, altul cu lichid, n-am avut niciun stres, însă în aer liber e horror. Mă rog, în serile în care a bătut foarte tare vântul, nu prea mai apăreau nici țânțarii, plus că fiind mai răcoare, puneam pe noi pantaloni lungi și un hanorac, deci eram mai feriți. Dar musai ceva spray/loțiune anti insecte/țânțari + aparat în cameră. În ianuarie, temperaturile sunt de la 18 grade, noaptea, la spre 30, ziua.

 

 

 

Micul dejun de la hotel a fost super ok, omlete, pancakes, fructe, cereale, freshuri de mango, ananas, pepene, chiar mișto. Iar primul prânz, frățioare, salivez iar pe tastatură… a fost la Roots, cică cel mai bun restaurant de pe insulă, conform localnicilor. Aici am mâncat pizza cu homar, care este ceva incredibil de bun, jur pe roșu. Costă cam 150 de lei, dar merită oricât! E un preparat sezonier, mă bucur că l-am prins în meniu și deja mi-a rămas atât de bine în minte, că aș mai merge o dată doar pentru pizza asta. Celelalte pizza costă 40-50 de lei, iar margarita 40-45 de lei, printre cele mai bune pe care le-am băut pe insulă. Apoi am luat-o la pas, pe plajă, ne-am oprit la un beach bar clasic, cu scaune de plastic și berea la 40 de pesos (9 lei), experiență autentică. (Detalii video, în vlog, la final).

 

 

 

La lăsarea nopții, am fost să vedem bioluminiscență (un fenomen rar, incredibil, care e prezent doar în anumite locuri ale unor plaje). Adică treaba e cam așa, dai cu mâna / piciorul prin apă și sar luminițe prin apa -  luminescență produsă de unele bacterii, insecte, pești etc. datorită unor reacții biologice. Zici că sunt artificii în apă, vă las un clip mai jos, cuvintele sunt de prisos, cred că de mult nu am mai fost atât de impresionat de ceva. Costul a fost măricel, am dat câte 500 de pesos de cuplu unui taximterist, care a venit, ne-a dus pe plajă, ne-a explicat, ne-a arătat cum se face ca să vezi bioluminiscența și ne putea aștepta o oră. Dar după ce ne-am gândit că 200 de pesos ar fi fost doar transportul, cei 300 de pesos pentru ora de așteptare nu au mai părut mulți deloc, experiența (știu, zic a nu știu câta oară EXPERIENȚA) a fost mind blowing!

 

 

 

 

În ziua următoare am închiriat mașinuța de golf, ne-am plimbat pe toată insula, chiar dacă viteza era limitat la ceva 10-15 km/h, era pentru siguranța traficului, pentru că sunt multe intersecții și multe mașinuțe, și se mai întâmplă tamponări ușoare. Am fost din nou la locul unde am văzut seara bioluminiscența, dar acum voiam să vedem dacă avem norocul să întâlnim flamingo, și familiile Bulănescu au ochit fix 3 flamingoși superbi!

 

 

 

Lăsat mașina, mers la Casa Nostra Rooftop, unde iar am băgat la ghiozdan ceva cu homar, mai exact paste. Doamne, Dumnezeule, cât de bune au putut să fie, și chiar ieftine, vreo 70 de lei. Apoi am fugit să dansăm la Hot Corner, dar era muzică electronică și lumea pe chill, cocktails & nachos, așa că am băut ceva repede (prețuri chiar bune, 25 de lei cocktailul, 8 lei o cola) și apoi am mers la un super restaurant, colorat, cu muzică live cântată de localnici.

 

 

Restaurant Colibri – mâncare excelentă, autentică, 20 de lei o halbă de Mojito sau Cuba Libre, 45 de lei orez cu creveți, porție imensă, 3 taco de pui, vreo 50 de lei. Și cam asta a fost, am revenit în România și primul lucru pe care l-am făcut a fost să comand purificator + un umidificator pentru dormitor, pentru că în Mexic am respirat minunat, deși am fumat un pachet de țigări pe zi… n-ai cum, am venit în țară și mi se usucă nasul și gâtul în fiecare noapte, plus că suflu nasul numai cu mizerii din atmosfera infectă a capitalei României.

 

 

 

 

Toate fotografiile de mai sus, din dronă, sunt de la fratele Mariciu, iar tot de la el urmează și video experiența prezentată foarte mișto în vlog-urile de mai jos. Iar fiecare cent, peso, leu a meritat, fără discuții… o excursie incredibil de mișto, pe care aș repeta-o oricând. Salud!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol are 7 comentarii

Lasă un răspuns