Te vaccinezi și câștigi: zile libere pentru fiecare doză + premii în bani

Încerc să nu mă mai contrez cu oamenii care nu vor să se vaccineze, le doresc tot binele, să fie feriți de boală și să aibă spor la treburile casnice, căci după 20:00 tre să stea în casă, nu? Nu mai discut despre certificate false, șoșoci care au ajuns internați în spital, cu mască de oxigen, căci probabil ați tot citit și voi. Acum mă adresez celor care s-au vaccinat sau care vor/urmează să se vaccineze, dacă tot poți avea și alte beneficii, pe lângă cele ale vaccinului, zic să le știe toată lumea, nu de alta, dar recent și întâmplător am aflat și eu de treaba cu zilele libere pentru fiecare doză.

Așea, păi treaba e simplă, orice s-a vaccinat începând cu 29 iulie 2021 (sau urmează să se vaccineze) are dreptul la câte o zi liberă pentru fiecare doză. Eu am avut rapelul în aprilie, deci pentru primele două doze nu beneficiez de câte zi liberă, dar pentru doza booster, da (soon).

 • Toți salariații care se vaccinează. de la intrarea în vigoare a acestei legi (Legii 221/2021), respectiv 29 iulie 2021, au dreptul la liberul pentru ziua vaccinării, indiferent că este vorba de prima, a doua sau a treia doză de vaccin. E vorba și de angajații de la stat, și de cei din privat. 
 • Nu primesc zile libere în contul vaccinării cei care s-au vaccinat până la 29 iulie – pentru că legea NU retroactivează și nicio prevedere din cuprinsul său nu le oferă dreptul la zile libere celor care s-au vaccinat deja.
 • Nu se aplică celor care se vaccinează la locul de muncă prin grija angajatorului – de pildă, angajații dintr-un spital.
 • Angajatorul trebuie anunțat dinainte de ziua liberă dorită, iar adeverința de vaccinare e singurul document cerut în lege. Poți alege ziua liberă să fie cea a vaccinării sau oricare alta. Dacă ziua liberă și ziua vaccinării coincid, atunci adeverința trebuie depusă la angajator în prima zi lucrătoare de la vaccinare. Dacă liberul e luat ulterior, atunci adeverința va trebui să fie adusă înainte angajatorului – adeverința e eliberată în format fizic la momentul vaccinării pacientului. Nu este precizat nimic despre necesitatea de a o aduce în format electronic sau fizic, dar cel vaccinat o poate obține și în forma electronic oricând.
 • Pentru copiii până la 18 ani și în cazul celor cu dizabilități de până la 26 de ani, unul dintre părinți poate cere zi liberă, însă numai în ziua vaccinării copilului. 

  Și aici, părintele aduce angajatorului adeverința de vaccinare a copilului, dar și o declarație pe propria răspundere de la celălalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere pentru însoțirea la efectuarea vaccinului a copilului respectiv.

  În cazul familiilor monoparentale, în declarația pe propria răspundere se va menționa faptul că părintele se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 3 din Legea nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei (necăsătorit/ă, văduv/ă ș.a.m.d.) – sursa avocatnet.ro


Iar dacă zilele libere nu sunt suficiente, parcă niște bănuți nu ar strica. În Loteria Vaccinării poți câștiga 10.000, 100.000, 300.000, 500.000 sau 1.000.000 de lei.

Loteria de Vaccinare consta in extragerea aleatorie de numere in vederea acordarii de premii in bani tuturor persoanelor vaccinate cu schema completa de vaccinare, care si-au generat certificatul digital al UE privind COVID-19 pe baza CNP-ului si care se inscriu pentru participare la extrageri in aplicatia accesata de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro.

Ulterior inscrierii, participantul primeste un numar de ordine alocat cronologic, corespunzator momentului inregistrarii acestuia in aplicatie. Aplicatia permite atribuirea unui singur numar de ordine alocat aceluiasi CNP. Numarul de ordine alocat se transmite prin e-mail catre contul de e-mail al utilizatorului autentificat pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro

Loteria de Vaccinare se desfasoara pe parcursul a 14 saptamani, in perioada 3 octombrie – 31 decembrie 2021 si consta in 19 extrageri organizate in zilele de duminica/vineri, pe parcursul a 14 saptamani, astfel:
– 14 extrageri, respectiv cate 1 extragere pe saptamana
– 3 extrageri, respectiv cate 1 extragere în fiecare luna
– 2 extrageri organizate in saptamana 14, respectiv in ultima saptamana a actiunii.

La Loteria de Vaccinare se acorda un numar total de 1.139 premii în valoare totala de 15.000.000 de lei, după cum urmeaza:
81 de premii saptamanale (80 de premii a cate 10 000 lei + 1 premiu mare saptamanal de  100.000 lei);
3 premii lunare, (cate 1 premiu în ultima saptamana a fiecarei luni de 300.000 lei);

2 premii la finalul Loteriei Programului national de vaccinare, respectiv in luna 3, saptamana 14, respectiv 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare in valoare de 1.000.000 lei.

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 sanse de castig, respectiv posibilitatea de a castiga 4 premii: 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare in valoare de 1.000.000 lei.

Pe 31 decembrie va avea loc extragerea finala la Loteria de Vaccinare. Premiile acordate la aceasta extragere vor fi in valoare de 500.000 de lei si marele premiu va fi de 1.000.000 de lei.

La prima extragere saptamanala vor participa numerele de ordine alocate celor care s-au inscris pentru Loteria de Vaccinare pana vineri 1 octombrie la ora 12,00. Premiile pentru prima extragere sunt urmatoarele: un premiu de 100. 000 lei si 80 de premii a cate 10.000 de lei.

Rezultatele extragerilor vor fi afisate pe site-ul Loteriei Romane www.loto.ro, pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si pe site-ul Ministerului Sanatatii.

Premiile pot fi ridicate de catre castigatori saptamanal pe baza prezentarii actului de identitate, in intervalul marti-vineri, intre orele 9,00-14,00 de la casieriile Loteriei Romane, astfel: premiile in valoare de 100.000 de lei, 300.000 de lei, 500.000 de lei si 1.000.000 de lei de la sediul central al Loteriei Romane, iar cele in valoare de 10.000 de lei de la sediile punctelor de lucru judetene ale Loteriei Romane. Revendicarea premiilor se poate face in termen de 30 de zile de la data extragerii.

In vederea inscrierii, participantul trebuie sa accepte conditiile prevazute in Regulamentul de organizare si desfasurare a extragerilor Loteriei de Vaccinare care poate fi consultat pe site-ul Loteriei Romane www.loto.ro, pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si pe site-ul Ministerului Sanatatii.

IMPORTANT!

Inscrierea participantilor in aplicatie se realizeaza dupa generarea certificatul digital al UE privind COVID-19 astfel:

 1. Autentificare: se introduce adresa de e-mail;
 2. Verificare e-mail: link de autentificare;
 3. Accesare e-mail primit de la platforma “Certificate COVID”;
 4. Accesare buton “Autentificare”
 5. Identificare certificate de vaccinare al persoanei pentru care se va inregistra participarea la loterie;
 6. Accesare buton “Vizualizare certificate”
 7. Selectare optiune “De acord cu regulamentul si conditiile de participare”;
 8. Selectare optiune “De acord cu publicarea datelor personale pe site-ul Ministerului Sanatatii, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si C.N.L.R.”;
 9. Selectare optiune “PARTICIPA LA LOTERIA DE VACCINARE”

REGULAMENT (sursa loto.ro)

Acest articol are un comentariu

Lasă un răspuns